Dagens julklappstips 5 dec: LED-lampor

Taklampskärmen "Sollefteå" av rispapper, diam 34 cm, 79 kr, Ikea. Med LED-lampa i, förstås!
Taklampskärmen ”Sollefteå” av rispapper, diam 34 cm, 79 kr, Ikea. Med LED-lampa i, förstås!

Numera finns det hur många snygga LED-lampor som helst att välja på. Både sådana med inbyggd armatur och separata glödlampor som man sätter in i lampsocklarna. Nackdelen med inbyggd armatur är att man får slänga hela lampan på återvinningen när den är slut.
Energibesparingen är i genomsnitt 80 % när man ersätter en glödlampa med en LED-lampa – ungefär lika stor som med en lågenergilampa. Men LED-lampan har en mycket längre livslängd, 15 000-25 000 timmar beroende på typ och utförande

Tidigare var det svårt att hitta plånboksvänliga alternativ, men så är det inte längre. Ikea har till exempel bytt ut hela sitt belysningssortiment till LED (från och med 1 september 2015). Well done, säger jag!
Mitt julklappstips är snygga ”Sollefteå” som jag tycker passar i många rum och för många smaker. Det finns fler modeller i samma serie. Eller lamporna ur serien ”Sinnerlig”, förstås – snygga så det räcker och blir över.

Mer intressant om Ikeas hållbarhetsarbete, ur Dagens Nyheter 17 nov:
”Vindkraft, biomassa och energisparande har på senare år gjort att Ikeas lager, varuhus och industrier i Norden producerar mer energi än de gör av med.
– Vi har nu 46 vindkraftverk i gång samtidigt som vi energieffektiviserat med 46 procent på tio år. Sammanlagt satsar Ikea nästan 20 miljarder kronor globalt för att göra liknande satsningar världen över, säger Jonas Carlehed.
– Under 2014 sålde vi 2,8 miljoner ledlampor i Sverige. Kunder som köper en ledlampa i dag behöver inte byta den förrän 2040. För oss innebär det också att vi kan koncentrera vår framtida design av lampor till ledlampstekniken.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.