Dagens julklappstips 8 dec: Ekologiska doftljus

Doftfavoriter från Yvelis, L:A Bruket, Björk & Berries samt Grandpa.
Doftfavoriter från Yvelis, L:A Bruket, Björk & Berries samt Grandpa.

Hajpen när det gäller doftljus har varit total det gångna året. Det finns knappt en inredningsbutik eller ett varumärke som inte har lanserat sina egna doftljus! Efterfrågan verkar det inte heller vara något fel på. Populära dofter säljer som smör i solsken enligt många distributörer jag träffar i jobbet.
Själv tycker jag att rätt doft och utseende på ljuset verkligen kan ge den där extra myskänslan som man vill ha hemma – fel ger mest huvudvärk…

Nu har jag i alla fall hittat flera ekologiska favoriter, som jag tror går hem hos de flesta andra också!
Grandpa har lanserat det egna varumärket ”Low Key”, där tanken är att produkterna ska vara hållbara och produceras så lokalt som möjligt. Doftljusen (400 kr/st) är gjorda av ekologiskt certifierade ingredienser som kokos, karnuba, palm (från RSPO-certiferade och etiskt kontrollerade odlingar i Sydamerika) och bivax från Europa.
Björk & Berries är en gammal kärlek med lyxig eko-skönhetsvård och doftljus gjorda av ekologisk sojavax. Mysiga ”Dark Rain” kostar 350 kr.
L:A Brukets doftljus har genomgående naturnära, hyfsat mustiga dofter. Black Oak (pris 450 kr) med doft av svart ek och nordiska skogar är en favorit. Även där görs ljusen av ekologisk sojavax.
Yvelis ljus av rapsvax är riktiga budgetar med pris från 149 kr och brinntid på 60-70 timmar. Tillverkas i Roslagen.

Därför ska du välja ekoljus: Paraffinljus avger cancerframkallande ämnen vid förbränning, läs mer här. Soja- och rapsvax, t ex, är däremot giftfritt.
Välj gärna en veke av bomull och kontrollera att den inte innehåller bly.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.