Dagens julklappstips 15 dec: Inredning med växtkraft (info om ekologisk bomull på köpet ;-))

Kuddfodral och textilier ur H&M:s kollektion ”Conscious”.

Egentligen är det lite fascinerande. Ju mer urbaniserade vi blir – och det blir vi, i rasande takt – desto mer större verkar behovet av det naturnära (växter, insekter, trä) bli i våra hem.
Själv har jag så många växter hemma att det inte får plats med några fler – men då går det ju alltid att fylla på med kuddar med monsteramotiv (som på bilden ovan)!
Dagens julklappstips är alltså kuddfodral ur H&Ms kollektion ”Conscious”, där produkterna är gjorda av ekologisk bomull.

”Men vänta nu, hur bra är H&M på miljöarbete egentligen?” säger vän av ordning. Företaget har ju en del skandaler i bagaget – och lever på vår konsumtion.
Samtidigt kan H&M göra väldigt stor skillnad när de väl bestämmer sig för det. Företaget är en av världens största inköpare av ekologisk bomull. Företaget samarbetar också med WWF för att säkerställa tillgång och kvalitet på vatten både för människor och för naturen i de länder där deras produkter tillverkas. Så här säger VD Karl-Johan Persson till Dagens Industri om satsningarna:
– Jag bryr mig mer om hur H&M ser ut om 40–50 år, än nästa kvartalsvinst, och då är de här frågorna avgörande. För jag tror att om man är ett företag som tar ansvar för miljö och människor leder det på lång sikt till högre vinster.

”Men hur är det med ekologisk bomull då? Jag har hört att den innehåller en massa kemikalier alla fall?” Jo, och här börjar det bli jobbigt. Enligt en avhandling från Stockholms universitet innehåller bomullskläder höga halter av bensotiazoler som är miljöfarliga och misstänkt cancerframkallande. Ekologiskt bomull visade sig inte vara något undantag till det. Dessutom är det ibland så att själva bomullen odlas ekologiskt – men sedan färgas den med miljöfarliga kemikalier!
Men det finns också många fördelar. Förutom den uppenbara – att man inte förgiftar vattnet och markerna runtomkring – så har ekologiska odlingar visat sig vara lönsamma (efter den initiala kostnaden för att ställa om från konventionellt till ekologisk odling) eftersom man slipper höga kostnader för sjukvårdskostnader och bekämpningsmedel. Kvalitén på själva bomullen blir också bättre eftersom den får växa ”i egen takt”. Och så bevarar man den biologiska mångfalden (vid besprutning dödas inte bara skadedjur utan även andra djur och växter).

Slutsatsen blir som vanligt: Det bästa är att återvinna, återbruka och köpa second hand. Men nyproducerat av ekologiska material är i alla fall ett steg i rätt riktning.

 

1 reaktion på ”Dagens julklappstips 15 dec: Inredning med växtkraft (info om ekologisk bomull på köpet ;-))”

  1. Pingback: Eko Kuddfodral – RHUTHUN

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.