Dagens julklappstips 17 dec: Kuddar med havstema

Kuddfodral av ekologisk bomull och med marina motiv, 450 kr, Gyllstad.

Inledningen på dagens julklappstips blir lite nedslående, men bear with me.
Som jag skrivit förut har 50 % av livet som finns i våra hav dött ut.
30 % av fiskebestånden är överfiskade.
Väl fungerade korallrev dör ut på grund av för varma temperaturer i vattnet eller för att eroderande jord från avverkade skogar kväver koralldjuren – och områden som tidigare myllrat av liv förvandlas till döda system som inte ger någon föda som människan kan äta av.

Det finns förstås hopp, till exempel i form av Boyan Slat som jag skrivit om tidigare här på bloggen, och som vill rensa haven från plast. Eller forskaren Henrik Österblom, vid Stockholm Resilience Centre, som har kommit fram till att endast 13 fiskeriföretag dominerar fiskmarknaden och nu ser som sin uppgift att försöka samarbeta med dem för att skapa ett mer hållbart fiske över hela världen. Jag håller på dig Henrik!

Haven, och livsformerna i dem, behöver  all uppmärksamhet de kan få.
Därför vill jag tipsa alla om Ulrika Gyllstads vackra textilier av certifierad ekologisk bomull, tillverkade i Sverige, med motiv av fiskar och deltan. Hållbar kvalitet med mönster som man inte tröttnar på i första taget!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.