Dagens julklappstips 19 dec: Decenniets viktigaste bok

”Big World Small Planet”, av Johan Rockström och Mattias Klum, Max Ström Förlag.

Det är i alla fall det bokförlaget vill kalla den. Och efter att ha lyssnat på både Rockström och Klum under föreläsningar på Stockholms universitet, så kan jag tänka mig att bedömningen är korrekt. Med bilder av Mattias Klum, som i 30 års tid har varit ute i världen och sett naturen förändra sig, och text av Johan Rockström, en av vår tids mest ansedda forskare så kan det väl inte bli så mycket bättre.

Framför allt känns deras budskap viktigt.Det handlar om att omforma våra samhällen till att bli mer hållbara – från levebröd och sätt att transportera oss till matvanor och konsumtionsvanor – för att vi människor ska fortsätta leva ett gott liv här på planeten.
Eller som forskaren Jane Goodall skriver i sitt förord:
”Vår framtid står och väger. Vi åsamkar planeten Jorden stor skada och om vi fortsätter som om ingenting har hänt, kan vi komma att passera en punkt bortom vilken det inte finns någon återvändo – där ekosystem kollapsar och fler och fler arter utrotas. Men om vi agerar nu så finns det hopp. Johan Rockström och Mattias Klum visar vägen.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.