Trendspaning 2016 – allt fler talar hållbarhet

Kaffekopp gjord av sump och vas klädd med läderlappar, från utställning gjord av Stefan Nilsson och Sara Garanty Foto: Liselotte Lundström

Till vardags jobbar jag med att skriva om inredning. Och det är inte bara jag som numera kämpar lite med hur jag ska förhålla mig till ny design och nya prylar. Å ena sidan är det ju inte mer konsumtion världen behöver. Å andra sidan händer det mycket när det gäller ekologiska material etc, plus att allt fler formgivare bidrar till att lyfta upp hållbarhetsfrågor på agendan.

I måndags genomförde Trendstefan (Stefan Nilsson) för femte året i rad Stora Trenddagen där han pratade om årets trender när det gäller inredning, mat och till viss del mode.
En av de mest intressanta var trenden ”Astro”, som handlar om att hitta nya sätt att leva, producera, konsumera och odla i framtiden. Som exempel visade han en kaffekopp gjord av kaffesump, ett sidobord gjort av kobajs (!) och växtterrarier (vi behöver hitta nya sätt att odla vår mat på). Matt Damon i filmen The Martian exemplifierar trenden som i ett större perspektiv bygger på hur vi ska överleva i en framtid som med stor sannolikhet innebär helt annorlunda levnadsförhållanden jämfört med nu (Matt tvingas hitta sätt att överleva på en helt ny planet – Mars – efter att av misstag ha lämnats kvar vid en expedition).
Trenden ”Makers & Fixers” tangerar också klimatfrågorna. Den handlar om att design är död. Den handlar också om en konsumtionströtthet som sakta men säkert sprider sig eftersom väldigt många egentligen inte behöver en enda pryl till. I stället är det hantverkare, fixare och reparatörer som är i ropet – de som tar vad de haver och skapar nya saker utifrån det. Ett väldigt spännande exempel är återbruksgallerian Retuna i Eskilstuna – Sveriges, och kanske världens, första köpcentrum med butiker som ger begagnade produkter nytt liv genom att reparera, fixa till, omvandla och förädla dem för att sedan sälja dem vidare. Man kan även lämna in sina egna gamla grejer, fika, gå på föreläsningar etc. Vilken suverän idé, va?! Hoppas vi får se fler sådana exempel framöver.

Själv har jag en del att jobba på när det gäller händighet (minst sagt…), men ett nyårslöfte är att ta bättre hand om/laga det jag har – både kläder, möbler och annat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.