Veckans ekoshopping: Mumin räddar Östersjön

Årets muminmugg, 299 kr, Arabia.

Östersjön är ett av världens smutsigaste innanhav. Avloppsvatten från de ca 85 miljoner människor som bor tunt havet, industriavfall, näringsämnen och gifter från jordbruk är några av orsakerna.

Samtidigt visar en undersökning från forskarnätverket BalticSTERN att invånarna i de nio ländena kring Östersjön är beredda att betala runt 40 miljarder kronor per år för en bättre havsmiljö. Det är mer än vad forskarna beräknat behövs för att komma tillrätta med exempelvis övergödningen – det värsta av problemen. Hoppfullt!

Mumintrollens skapare, Tove Jansson, tillbringade sina somrar på den älskade ön Klovharun i Pellinge skärgård (Har ni inte läst hennes bok ”Pappan och havet” – gör det för bövelen! Innehåller tusen klokheten och fantastiska miljöbeskrivningar) och att värna miljön var självklart för henne.  Under 70-talet illustrerade Tove, tillsammans med sin bror Lars Jansson, exklusiva Muminaffischer för stiftelsen Håll Sverige Rent i deras kampanj ”Rädda Östersjön”.
Den 1 februari kommer en mugg i stället ( se ovan), där 15 kr/såld mugg går till Håll Sverige Rent. Bra initiativ, tycker jag, även om jag önskar att summan vore lite större…

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.