Veckans innovation: Cykelhjälm med träkänsla

Snygg är den också! Foto: Cellutech

… och inte bara det: Nu finns det cykelhjälmar som är helt gjorda av trä!
Vanligtvis är det stötdämpande materialet i cykelhjälmar gjort av det oljebaserade materialet styrofoam. Nu har bland andra Lars Wågberg, professor i fiberteknologi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, utvecklat ett nytt, helt nedbrytbart ersättningsmaterial vid namn Cellufoam:
– Det finns redan trähjälmar på marknaden, men det som är unikt med denna är att allt är uppbyggt av skogsprodukter – ingenting annat. Det yttre skiktet är gjort av faner, banden är tillverkade av extra starkt papper och ”skummet” är gjord av cellulosafibrer, säger Wågberg.
Kanske inte viktigaste uppfinningen världen har sett, men alla miljövänliga produkter är bättre än inga.
Ytterligare ett intressant påpekande från Wågberg är att Sverige tydligen planterar fler träd än vi skördar. Jag har ofta funderat över om träden räcker till alla träprodukter som finns på marknaden. Sedan är det säkert en helt annan fråga huruvida skogsbruket är hållbart eller inte…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.