Veckans eko-shopping: Glasklart Anny!

Fina lampor av 10-60-literflaskor, pris på förfrågan, Återbrukshyttan.

Återvinning av glas i alla ära men Anny Jernberg, som driver Återbrukshyttan i Bollnäs, tar miljötänket ett steg längre. I stället för att smälta ner förpackningsglas (glasburkar, vinflaskor etcetera) helt och hållet så värmer och omformar hon glasprodukterna i stället. Det kräver bara 1/4 av energin jämfört med att smälta ned och nyproducera (men det sistnämnda är förstås bättre än att inte återvinna glaset alls).
När man jobbar som Anny behöver man inte heller ha smältugnen på 1100 grader dygnet runt för att hålla glaset flytande. Hos henne tänds ugnarna på morgonen inför dagens arbete och stängs sedan av när alla flaskor är omformade.

Anny har blivit belönad för sin verksamhet. Förra året blev Återbrukshyttan märkt som Miljönär-vänlig. En märkning som används av kommunerna för att inspirera till hållbar konsumtion.
Och, lantlolla som jag är, blir jag alltid extra glad när jag träffar personer som vågar och lyckas driva företag på mindre orter. Det handlar också om hållbarhet, i mina ögon.

Inspirerande Anny Jernberg.
Inspirerande Anny Jernberg.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.