Veckans ekoshopping: Finaste filten

En hållbar utveckling handlar – som bekant – inte bara om att värna miljön, utan även om schyssta löner och arbetsförhållanden för dem som tillverkar produkterna. Det senaste året har jag märkt att allt fler inredningsföretag tar hänsyn till bådadera.

Vän av ordning kanske tycker att det verkar bakvänt att starta projekt i andra länder när man kan välja lokalt producerade produkter, och slippa långväga transporter. Men det är inte riktigt så enkelt:
* När vi köper Fairtrade-produkter ger vi odlare/hantverkare etc möjligheten att skaffa sig stabila inkomster, vilket minskar risken för överutnyttjande av viktiga naturresurser för att överleva.
* Dessutom ges odlarna/hantverkarna större möjlighet att hantera konsekvenserna av klimatförändringarna. Naturkatastrofer, t ex, får förödande konsekvenser på individ- och samhällsnivå i fattiga länder. Beräkningar visar att tio kronor som investeras i förebyggande arbete sparar mellan 40-70 kronor i hjälpinsatser efter katastrofen slagit till. Läs mer här.
* Fairtrade bidrar också till att producenter, genom utbildning etc, kan minska sin klimat- och miljöpåverkan genom att till exempel hantera avfall, minska användningen av kemikalier, energi- och vattenresurser med mera. Läs mer här.
* Slutligen, åter igen: Allt hänger ihop. Utsläpp av koldioxid i Indien bidrar till växthuseffekten globalt, och så vidare.

Därför blir jag alltid glad när jag läser om varumärken som Mexchic, som ger mexikanska kvinnor möjligheten att leva på sin hantverksskicklighet. Älskar till exempel denna broderade filt (se bilden ovan), av obehandlad ull. Men även deras överkast och kuddar. In och fynda här!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.