Veckans miljöhjälte: Äkta Vara, för mat utan tillsatser

Boken Äkta Vara blev startskottet för en ny karriär för journalisten Mats-Eric Nilsson.

Första gången jag träffade Mats-Eric Nilsson, mannen bakom boken Äkta Vara (som numera vuxit till en organisation som kämpar för att det ska bli mer mat och mindre tillsatser i våra livsmedel) var för 12-13 år sedan då jag jobbade för tidningen Hälsa. Jag minns att jag tyckte han var oerhört vettig.  OCH viktig, bland annat för att han satte lite press på oseriösa livsmedelstillverkare.

Mats-Eric och hans medarbetare har fortsatt i samma goda anda. Älskar till exempel hur Äkta Vara förra veckan lyfte fram det faktum att kocklandslaget i samarbete med Statoil tagit fram en macka som innehåller 14 olika e-nummer. Kocklandslaget pudrade sedan och sa att ”Det är dåligt av oss att inte ställa frågan om innehåll”.

Mer en hälsofråga än en miljöfråga kan tyckas, men oftast hänger det ändå ihop. Med schyssta råvaror behövs sällan tillsatser. Dessutom upplyser Äkta Vara om vilken fisk, frukt och grönsaker som är i säsong just nu, driver fruktförmedling så att de som har exempelvis äpplen i överflöd kan ge bort dem till folk som gärna tar emot etc.

Fortsätt så!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.