Bakterien som käkar plast

Ibland överträffar verkligheten verkligen dikten. Har du hört talas om bakterien Ideonella sakaiensis? Inte? Då är det dags att lägga namnet på minnet, för denna lilla krabat har potential att bli människans bästa vän.

Enligt Supermiljöbloggen har nämligen forskare i Japan upptäckt att PET-flaskornas plastsmak triggar bakterien, som fäster sig i plasten och utsöndrar enzymet PETase, som i sin tur sätter igång processen med att bryta ner plasten till mindre molekyler. Bakterierna använder sedan molekylerna som energi.
Vanligtvis tar det hundratals år innan PET-flaskor bryts ner i naturen, men under rätt förhållanden lyckas bakterien på 6 veckor.

Forskarna hoppas förstås att vi ska kunna använda bakterierna i större skala för att minska plasten i naturen.
Coolt komplement, men jag tror ändå att mindre nedskräpning med plast är viktigaste åtgärden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.