Ekotyg till soffan

På tal om plast och PET-flaskor. Visste ni att textilföretaget Bemz gör överdrag till Ikea-soffor av bland annat det?

För ett drygt år sedan lanserade företaget första delen i kollektionen Bemz Respect. Tygerna är gjorda av 100% återvunna material. Först samlas överblivna tygrester från modeindustrin in och sorteras efter färg (extra bra eftersom modeindustrin är den näst smutsigaste industrin i världen, läs mer här). Därefter finfördelas bomullen och bomullsfibrerna spinns till nytt garn. För att tyget ska bli mer slitstarkt och fungera på sittmöbler tillsätts en liten mängd polyester som framställs av just återvunna plastflaskor.
På så sätt tas spill tillvara och blir till nya, vackra tyger, utan tillsats av vatten eller färgämnen.
Sen kan det ju ibland vara schysst att kunna byta tyg istället för att byta hela soffan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.