Veckans Miljöhjälte: Svenska bin

Foto: Ingemar Fries/Svenska bin

Det har väl knappast undgått någon att världens bin minskat kraftigt i antal. Åsa Gren, forskare vid Stockholm Resilience Centre, berättade  under en föreläsning i höstas om USA där de flesta odlare måste ringa ”bigubben” när det är dags för pollinering av grödor – en tjänst som naturen (vilda bin i kombination med en del från bikupor) tidigare gjort gratis.

Utan bin, ingen skörd. Ingen skörd, ingen mat. Därför har allt fler börjat intressera sig för bin. Företaget Bee Urban sköter till exempel bikupor på taken till en mängd kontorsbyggnader i Stockholm och stärker på detta sätt företagens miljöprofil.

Nu vill branschorganisationen Svenska bin, med projektet Bee Welcome, även använda biodling som ett sätt att hjälpa flyktingar att få jobb.
”Vi vill ge nyanlända möjlighet till arbete och försörjning. Biodling är ett vanligt yrke i många länder, särskilt i Mellanöstern, Afrika och Asien. Vi vill ta tillvara den kunskap som finns hos flyktingar och nysvenskar”, skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande.

Ju fler som odlar bin desto bättre. För miljöns, livsmedelsförsörjningens – och människans skull. Därför tycker jag att Svenska bin är veckans miljöhjälte!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.