Veckans vardagsvego: Grön paella

God och lagom kryddig paella, som vi äter som den är – men det funkar bra att komplettera med kyckling, räkor eller halloumi.

Grön paella
4 port

300 g råris
1,5 msk tamari
olivolja
1-1,5 msk paprikapulver
1-1,5 msk Spiskummin
4-5 vitlöksklyftor
2 dl grönsaksbuljong
0,5 g saffran
3 msk vitt matlagningsvin eller vitt vin
0,5-1 tsk sambal oelek
1-2 morötter, skivade
1/2 squash, skivad och halverad
150 g gröna ärtor
1/2-1 röd paprika, strimlad
1/2-1 gul paprika, strimlad
10-12 svarta oliver
6 soltorkade tomater i olja
persilja

Koka råriset enligt anvisningarna på förpackningen, tillsammans med tamarin.
Värm upp grönsaksbuljongen och blanda ner ett kuvert saffran.
Värm olivolja i en stor stekpanna eller wok (ett tunt, täckande lager). Strö på paprikapulver och spiskummin. Rör om en minut. Tillsätt pressade vitlöksklyftor och och fräs cirka en minut till.
Häll ner vinet i kryddblandningen och rör om. Häll även ner hälften av buljongen, sked för sked, och rör om tills vätskan kokat ihop med kryddorna och bildat en tunn pasta. Rör ner sambal oelek.
Lägg ner morotsslantarna, vänd runt dem i såsen och fräs ett par minuter. Tillsätt squashen och gör samma sak. Tillsätt även ärtor och fräs tills allt är mjukt. Lyft av pannan.
Värm upp olivolja i en annan stekpanna och halstra paprikastrimlorna på hyfsat hög värme tills de fått fin färg.
Blanda nu ihop riset och grönsaksblandningen. Vänd även ner oliver och soltorkade tomater, samt paprikastrimlor.
Smaka av med salt och peppar och strö över persilja.
En klick créme fraiche är gott till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.