Vilken fisk kan man äta egentligen?

Jag är en så kallad flexitarian. Dels för att jag inte riktigt mäktat med återställningen till en helt köttfri kost (det tar tid att hitta bra recept som hela familjen gillar, vissa ingredienser kan vara svåra att hitta i vanliga matbutiker etc), dels för att min familj vill äta fisk och kött ibland.

Men det är inte helt lätt att hitta fisk som är okej att äta.
Lax går hem hos barnen, men har blivit lite väl populär just därför. De vilda bestånden är starkt hotade på grund av utfiskning. Och odlad lax matas med vild fisk, ofta från Peru där bestånden redan är hårt ansträngda. Ekologiskt odlad laxar matas med fiskrens av exempelvis torsk – en annan fisk som är överfiskad. Ekologisk laxodling fungerar i liten skala, men skulle inte fungera som generell lösning.

Andra fiskar då? Tja, en tredjedel av världens fiskbestånd är redan överfiskade. Matfiskar som tonfisk och makrill är på väg mot utrotning. När jag läser sådant känns allt ganska nattsvart.

MEN, det finns alltid saker vi kan göra. Ju fler som hjälps åt, desto större blir effekten:
* Läs WWFs fiskguide. Den är tydlig och uppdateras regelbundet. Välj alltid grönlistade arter om det gå. Gul-listat kan vara okej men det finns viss osäkerhet kring fisket och odlingsmetoderna.
* Välj fisk märkt med KRAV, ASC eller MSC.
* Fråga var fisken kommer ifrån i matbutiker och restauranger. Alltid får det någon att tänka till.

Du som vill veta mer om vilken fisk som är nyttig, kolla filmen här.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.