Medvetet mode – vad betyder ekomärkningen?

Kläder ur nya kollektionen Serenity, Indiska.

Det är en djungel av ekomärkningar på kläder/textilier där ute. Oekotex, Gots, Bra Miljöval…
Och så klädkedjorna som lanserar egna kollektioner. ”Conscious Collection”, ”Better Denim”, ”Serenity” och så vidare – med hållbarhet som köpargument.

Jag älskar att allt fler intresserar sig för frågan, men som konsument kan det vara svårt att veta att man väljer rätt.
Därför tänkte jag guida er till de olika textilmärkningar som finns (vad jag vet). Det ultimata är förstås att märkningen tar hänsyn till både hur råvaran framställs och hur textilierna tillverkas.
Värt att påpeka: Miljömärkningar garanterar inte att en produkt är bra för miljön, bara att den belastar miljön mindre än omärkta produkter inom samma segment.

Bra Miljöval
Tillverkas med ”snällare” kemikalier. Oftast är bomullen ekologiskt odlad, alltså utan kemiska bekämpningsmedel. Märkningen gäller både framställningen av fibrerna och beredningen av textilen. Även second hand, re-design och vintage kan märkas med Bra Miljöval.

Svanen
Det nordiska miljömärket för naturfiber, syntetfiber och returfiber. Krav på ekologisk odling. Hårda klimat- och miljökrav samt krav på funktion och kvalitet. Krav på att respektive lands arbetslagstiftning ska följas.

Eu Ecolabel (EU-blomman)
EU:s svar på Svanen, fast utan samma krav på ekologisk odling. Om bomullen är ekologiskt odlad står det ”organic” vid märket.

Gots (Global Organic Textile Standard)
Certifieringen baseras på två huvudprinciper. Textilierna ska vara gjorda av naturliga fibrer som ska vara certifierat ekologiskt odlade enligt EU-direktiv. Varje processteg (spinning, vävning/stickning, beredning etc) måste uppfylla speciella kriterier, där största möjliga hänsyn tas till miljön i varje steg. Det finns ett märke för minst 70 % ekologisk råvara och ett för 95-100 %.

Fairtrade Cotton
Märkning där hänsyn tas till hur bomullen odlas, vilka kemikalier som får användas och så vidare. Producentorganisationen ska betalas ett pris som täcker kostnaden för hållbar bomullsodling. Inget fokus på tillverkningen av textilierna.

Oeko-tex
Egentligen ingen miljömärkning, utan en hälsomärkning som innebär att produkten inte innehåller några ämnen som är skadliga för slutanvändaren. Inga krav på ekologisk odling eller andra krav gällande klimat, miljö, funktion eller kvalitet.

Naturskyddsföreningen rekommenderar följande miljömärkningar: Bra Miljöval, Svanen, Gots och EU Ecolabel. Vill man grotta ner sig mer i kriterier så finns det bland annat här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.