5 saker vi kommer att äta i framtiden

I framtiden kanske jag kan fixa fruktsalladen i 3D-skrivare i stället ?

Kommer ni ihåg min trendrapport om vad vi kommer att äta 2016? Några dagar senare skrev Metro om framtidens mat – där just insekter nämns som ett sätt att hantera eventuell matbrist. Andra mer eller mindre fantasifulla lösningar är:

Odlat kött. Redan i i augusti 2013  serverades världens första hamburgare som odlats i labb. Nederländska forskare stod bakom den kulinariska upplevelsen.

Maneter. Hyfsat proteinrik och med en konsistens som gör den lämplig som grytbitar eller strimlad i sallad.
– Manetsallad är redan i dag en vanlig rätt i stora delar av Asien så det är egentligen inte så långsökt, säger Ulf Båmstedt, professor i marinbiologi på Umeå Universitet till Testfakta.

Tång och alger. Ingenting nytt egentligen. Kom ihåg att jag fick smaka alger (frästa i soja, tror jag) när jag jobbade på Hälsa för 8-9 år sedan. Och noribladen, som används till sushi, tillverkas också av alger. Men vi kommer att se fler användningsområden. I dag finns både kaviar och knäckebröd som framställts på tång och i flera svenska matbutiker kan man köpa torkade alger. I Sverige pågår också forskningsprojektet Seafarm med storskalig odling av makroalger som kan användas till biobränslen, nya material och till mat, skriver Metro.

3D-mat. Tyska forskare har tagit fram en ny typ av puré som kan användas i 3D-skrivare. Tack vare en hemlig ingrediens behåller purén den form som skapas med hjälp av 3d-skrivaren, tills matbiten kommer in i munnen. Svenska SP Food and Bioscience har också en 3D-skrivare för mat. Men purén måste ju fortfarande tillverkas av någon form av råvara, och vilka de är förtäljer inte historien…

Tyskarna verkar över huvud taget vara heta på gröten när det gäller nya livsmedelslösningar. Veckans Affärer berättar till exempel om startupföretaget Infarm, som tillsammans med innovationsbolaget Metrogroup, tagit fram en odling som kan installeras direkt i matbutiken. Tekniken innebär att inga bekämpningsmedel behöver användas, vattenåtgången är låg, och inga transporter behövs eftersom plantorna aldrig byter plats. Från odling i affären direkt till slutkunden, alltså!

Forskning och innovation FTW!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.