Jordens dag: 4 enkla sätt att leva klimatsmart

Resia erbjuder flygresor med biobränsle. Hoppas på en snabb utveckling där!

Jordens dag instiftades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson som ett sätt att uppmärksamma de miljöproblem som finns i världen. Jag tänker att det är en bra dag att fundera över hur man enkelt lever ett mer klimatsmart liv. Det är svårt att vara en perfekt miljöhjälte, men lätt att förändra litegrann.

1.
Nya resvanor
Vägtransporter svarar för ungefär 30 procent av de svenska utsläppen av koldioxid. Ett enkelt sätt att göra en insats är därför att cykla eller åka kollektivt. Det förstnämnda gör dessutom under för hälsa och humör (jag hoppar av pendeln en station tidigare och går 20 minuter till jobbet nästan varje morgon).

2.
Ät mer vego
Varje kötträtt som byts ut mot en vegetarisk rätt, mer än halverar måltidens klimatpåverkan, säger Naturskyddsföreningen. Du behöver inte bli helt renlärig, men ju fler som äter mer vegetariskt desto bättre. Dessutom är det ju himla kul att leta och testa nya recept! =)

3.
Shoppa smartare
Det här med konsumtion är tudelat. För det första så försöker jag tänka till INNAN jag köper något. Behöver jag verkligen en till klänning? Jag har ju faktiskt 40 – FYRTIO! – i min garderob. Men OM jag ändå vill köpa en: Då försöker jag leta second hand, klassiska kläder av bra kvalitet som jag kommer att ha länge, fairtrademärkt och/eller klänningar av naturmaterial (ull, linne…). Likadant med möbler etcetera. Och på kuppen kanske det blir pengar över till något dyrare som jag verkligen vill ha!

4.
Bo bättre
Solenergi, vindkraft, luft-vatten-värmepump… När det gäller grön el har det hänt massor i Sverige och utvecklingen fortsätter i positiv riktning. En dyr investering i början gör att du sparar el – och pengar – en lång tid framöver! Bra för miljön, bra för börsen!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.