Städa giftfritt med citron: 8 säkra husmorstips

Snart har jag mogen, hemmaodlad citron att städa med!

Jag vet att jag kanske verkar lite fixerad vid att hålla rent just nu – men jag har pågående storstädning hemma hos mig. Det där med att viga en heldag funkar ju aldrig, så jag tar lite här och lite där när luckorna i vardagen dyker upp. =)

Mikrofiberduk och såpa funkar till det mesta, men jag har allt mer börjat botanisera bland alla husmorstips. Här får du veta hur du kan använda dig av mitt nya favorit-rengöringsmedel, näst efter såpan. Nämligen citron!

 1. Rengör mikron
  Lägg några skivor citron i en skål med cirka en deciliter vatten. Ställ in skålen i mikron och kör på full effekt tills vattenblandningen ångat ett tag, 30-40 sekunder. Torka sedan av med disktrasa eller -svamp. Matresterna lossnar verkligen hur lätt som helst – och doften är ljuvlig!
 1. Få bort kalkavlagringar
  Det är ganska vanligt med kalkavlagringar – alltså vita fläckar – på vattenkokaren eller olika ytor i kök och badrum. Gnid citron mot ytan där kalket ansamlats. Låt verka i några minuter och torka sedan bort med trasa.
 1. Gör eget städmedel
  Tea tree, bambu och citron är alla exempel på naturprodukter med antibakteriella egenskaper. Ett bra allrengöringsmedel kan du därför göra genom att blanda 10 droppar citronjuice med 20 droppar tea tree-olja i 1 deciliter vatten. Det doftar gott och funkar på de flesta ytor.
 1. Frisk doft i frysen
  När du rengör din kyl, frys eller ugn: Droppa ner citronjuice (eller ännu hellre 5-6 droppar eterisk citronolja) i vatten, doppa trasan och torka ur frysen/ugnen med det. Så fräscht!
 1. Fräschare sopor
  Ett favorittips: För att motverka unken lukt från soporna brukar jag lägga en citronskiva (en av ändarna) i botten av soppåsen. Då luktar allt fräscht tills det är dags att slänga påsen.
 1. Medel mot fettfläckar
  Koka skal och saft från en citron i femton minuter. Sila av växtdelarna. Vätskan som blir kvar är det perfekta medlet för att få bort fett- eller oljefläckar.
 1. Putsa fönster
  Blanda en liter vatten med saften från en halv citron. Doppa en mikrotrasa för fönster i citronvattnet och gnugga fönsterna med det. Torka med en torr mikrotrasa eller tidningspapper.
 1. Få bort gräsfläckar
  Gnugga citron på bär-, jord- och gräsfläckar på kläderna innan du lägger dem i tvättmaskinen. Men tänk på att citron har en blekande effekt – så detta tips funkar bäst när det gäller ljusa kläder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.