Svarta listan: 5 saker du aldrig bör slänga

Skinnsoffor är snygga – men se till att välja en modell som du inte tröttnar på, eller skänk den vidare om du tröttnar. Denna modell heter ”Cosima”, från Bolia.

Nuförtiden kan det mesta få ett andra liv – som gåva till andra, som second hand-fynd eller kanske som upcyclad design. Men det finns vissa prylar som är extra viktiga att skänka vidare eller sälja eftersom de har extra stor påverkan på miljön – sånt tycker jag är så bra att ha med mig de gånger jag känner att jag inte skänkt eller loppisfyndat så mycket som jag borde. Inget av nedanstående är sådant som jag sliter och slänger (förra mobilen hade jag i fem år innan den slutligen lämnade in och tvärdog… ).
Blocket.se har tagit fram denna svarta lista:

 1. Jeans
  Det går åt cirka 11 000 liter (!!!) vatten för att tillverka ett par jeans. Tvätten, då jeansen får sin färg och slitning, är den mest riskfyllda delen av jeanstillverkningen. Här används farliga kemikalier och sprayer, och det är även här den omdiskuterade sandblästringen sker. Sandblästring innebär att man med tryckluft och blästringssand nöter bort färg ur tyget. Arbetet är mycket farligt eftersom de anställda kan dra in sandpartiklar i lungorna  vilket i sin tur kan leda till lungsjukdomen silikos eller stendammslunga. Läs mer här.
 2. Cyklar
  Det går åt mycket energi till att producera stål. Att lyfta ett lass järnmalm från gruvan i Kiruna kräver samma mängd energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.
 3. Skinnsoffa
  Till stommen krävs stål och trä från träd so växt i minst 50 år. Skinnet kommer från kor, som kräver stora mängder mat under sina liv. Sen var det det där med de omdiskuterade metangas-pruttarna…
 4. Vitvaror
  Ofta byggs de av en mix av material: stål, plast och färg. Det är energikrävande både under tillverknings- och återvinningsprocessen.
 5. Mobiltelefoner
  Mobiler och annan elektronik kräver miljöfarlig arsenik och cyanid, som i sin tur innehåller metaller som ofta är kopplade till konflikter i Centralafrika – till exempel mutbrott, penningtvätt med mera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.