Äntligen! Så hittar du bästa loppisarna

Vaser från Upsala Ekeby. Ibland har man tur! 

När det är vanlig vardag med ”hämta-lämna-leva”-ekorrhjulet åker jag nästan aldrig på loppis. Men så, när sommaren kommer, så infinner den sig. Lusten att leta, minnas och fynda! För mig är loppisletandet lika delar nostalgitrippar som shoppingupplevelse. ”Kommer du ihåg, en sån där hade ju mormor i köket!”

Jag är ingen superexpert, men här är några tips på sådant som hjälper dig att loppisfynda i sommar. Så här hittar du för det första alla loppisar:

  1. Köp Scandinavian Retro
    Mina kollegor på magasinet Scandinavian Retro gör ett hästjobb varje år då de ringer runt till loppisar i hela Sverige och kollar om de kommer att ha öppet i sommar. ”Alla dagar?”, ”Vilka öppettider har ni?” och så vidare. I år har de listat hela 923 loppisar landet runt!
  2. Ta hjälp av mobilen
    Shpock är streetloppisappen som hjälper dig hitta fynd i din närhet. Objekten sorteras utifrån var i landet du befinner dig med hjälp av GPS. Appen är gratis att ladda ner och använda och finns för både iOS och Android.
  3. Kolla anslagstavlor, turistbroschyrer, lokaltidningen etcetera där du är. Den här världen är inte helt digital ännu. Och det är en del av charmen, tycker jag.

Vad ska man köpa då? Jag skriver upp saker som jag saknar under året – en vas i just den färgen, en byrå till barnrummet, en svart pennkjol och så vidare. Jag köper sällan saker bara för att de är fina – jag vill veta att det finns en plats för dem (Det är lite galet att många av oss har så mycket prylar att vi inte ens ser vad vi har, tycker jag. För mig och många av mina bekanta är det en stress att sortera och slänga alla saker vi har! Galet. Men det är en annan historia…).

Fynda designklassiker är förstås alltid kul. Men svårt. Prylar från Upsala Ekeby, Stig Lindberg etcetera är ju sådant som de flesta letar. Men ibland kan man ju ha tur! Vet du vad designprylen heter kan du få en fingervisning om värdet genom att googla på auktionssajter för att se vad olika föremål klubbats för.

Annars – åk runt och känn dig spontan bara! Och jaga inte ihjäl dig. Det ska vara lustfyllt att åka på loppis, inte prestationstyngt. =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.