Veckans miljöhjältar: Solvatten som räddar liv

 Min jakt på ljusglimtar i brunkolsmörkret går vidare (det här skrev jag igår). Idag vill jag presentera SOLVATTEN. En uppfinning som kanske kan bli en livräddare även i väst om bristen på rent vatten blir mer skriande… Låt oss hoppas att det inte blir så.
SOLVATTEN är en liten tank som fylls med vatten genom en öppning där ett filter är placerat. Filtret kan bytas mot valfritt tygstycke om det förloras eller gått sönder. På ena sidan av tanken finns en transparent skiva, och när den placeras mot solen så hettas vattnet upp och exponeras för solens UV A och UV B ljus. Värmen försvagar farliga mikroorganismer som samtidigt oskadliggörs av UV-ljuset. Processen tar mellan två och sex timmar för 10 liter. Reningsprocessen kan upprepas fyra gånger dagligen vilket ger 40 liter rent, varmt vatten. En SOLVATTEN kan användas under sju till tio års tid utan byte av reservdelar.
Just nu har manicken varit livsviktig för många flyktingar i Kenya (läs mer här). Tillgången till rent vatten håller sjukdomar som diarré och infektioner borsta, minskar energikostnaderna och frigör tid för de kvinnor som oftast annars måste ägna sig åt att elda och koka vatten för att ha till dryck, matlagning, hygien etc.
Så smart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.