Upptäck Sveriges natur: Checklista för dagsturer

På sommarsemestern stannar jag gärna hemma i Sverige. Och jag är visst inte ensam. Fyra av fem svenskar tänker tillbringa hela eller någon del av semestern inom landets gränser, enligt en ny undersökning från YouGov. Kul, tycker jag. för det finns ju ofantligt mycket att upptäcka i vårt avlånga land!

Jag håller som bäst på att förbereda mig för att åka till fjällen – närmare bestämt till Storulvån för tredagars vandring. Jag hoppas att mina barn blir så hooked att de kommer att vilja vandra fler gånger framöver, både i Sverige och Europa… När man går dagsturer är det relativt enkelt att packa ryggsäcken, men det finns ändå en del som är bra att tänka på. Här kommer en checklista för dagsturer i fjällen (eller annan vandring också för den delen…)

 • Det är helt klart mest bekvämt att ha funktionsmaterial närmast kroppen. Bomull blir fort fuktig och kall. På benen får det gärna vara tunna, långa och vindtäta byxor – de håller även myggorna borta. Regnkläder och underställ är bra att ha i ryggsäcken.
 • På fötterna – gärna dubbla strumpor med tunna yllestrumpor närmast huden. När det gäller skor är ingångna kängor det ultimata, men till barnen kör vi ingångna stövlar i kombination med joggingskor. Det funkar bra. Med barn går vi ju inte flera mil per dag.
 • Om det ändå börjar skava – packa ner skavsårsplåster i ryggsäcken. Samt första förband, sårsalva, elastisk binda och huvudvärkstabletter.
 • Fika och mat är viktigt! Barnen får en påse jägarsnus (en blandning av hackad choklad, nötter och torkad frukt/russin) med sig, att äta av om blodsockret börjar bli lågt. Ev kex, müsli bars och dylikt som komplement. Till lunch gör vi mackor och dricker typ Varma Koppen till. Eller så grillar vi korv över öppen eld (om det inte är eldningsförbud). Man kan även ha mattermos med sig – men vi prioriterar spritkök och en kaffetermos i stället.
 • Dryck: En stor flaska (1,5 liter) eller två mindre (a 1 liter) till hela familjen. Vi tar med kåsör och dricker ur de fjällbäckar/vattendrag vi passerar i stället. Är det riktigt varmt tar vi med Resorb.
 • Sitt- eller liggunderlag.
 • Toalettpapper.
 • Solskydd – keps, ekologisk solkräm, solglasögon.
 • Myggmedel.
 • GPS/karta och kompass.
 • Kniv för att tälja grillpinnar, skära upp mat etc.
 • Kamera, kikare och ev fjällflora.
 • Om du har plats över – en liten handduk som du kan torka dig med ifall det vankas dopp i liten fjällsjö!

Ser sååå fram emot detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.