Dags att börja återvinna våra kläder!

Söta tyger från Rifle Paper Co. Så fina att de borde reinkarneras. 😉

Varje år deponeras och förbränns över 4 miljoner ton (!) textilier – gardiner, täcken, kläder med mera – i EU. Bara 5 procent materialåtervinns. Samtidigt som vi vet att bomull (fortfarande vanligaste tygmaterialet) är världens mest besprutade gröda.

Det här går ju inte. Och det håller IVL Svenska miljöinstitutet med om. Därför ska de försöka hitta former för att automatisera sorteringen av textilier.
Jag kan tänka mig att det tar väldigt mycket tid manuellt – polyester i en hög, ull i en annan, bomull i en tredje. I värsta fall blandmaterial. Plagg med knappar och blixtlås som måste bort (antar jag)? Och så vidare..

Under 2015 genomfördes första fasen av det IVL-ledda forskningsprojektet SIPTex, Svensk Innovationsplattform för Textilsortering. Projektet har i liten skala testat teknik, där optiska sensorer känner av olika materialslag.

– Tanken är att skapa en sorteringslösning som är anpassad efter textilåtervinnarnas och textilföretagens behov och därmed bli den länk som idag saknas mellan textilinsamling och en högkvalitativ textilåtervinning, säger Maria Elander på IVL Svenska miljöinstitutet.

Tänk om det fanns tygkontainrar, på samma plats där man lämnar all annan återvinning. Eller ännu bättre, att man kunde sortera och lägga allt i soptunnan hemma som jag skrivit om tidigare (se länk nedan). Håller tummarna för en snabb lösning på detta! =)

Läs mer:

Färgsortera mera! (Så slipper du åka till återvinningen)

Dagens julklappstips 15 dec: Inredning med växtkraft (info om ekologisk bomull på köpet ;-))

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.