Veckans restips: Cykla mountainbike i alperna

Storslaget är bara förnamnet.
Jag är fortfarande hög på förra helgens mtb-tur till Österrikiska alperna. Hög på den overkligt vackra naturen. Hög på kicken jag fick av att cykla trail för första gången i mitt liv. Och hög på mitt fantastiska sällskap: tre norrländska brudar med glatt humör och järnvilja.

Det här var andra året i rad som jag och övriga kvinns i inofficiella sällskapet ”Mtb Bitches” cyklade tillsammans.
Förra året hade jag aldrig suttit på en mountainbike förut. I år var jag lite bättre förberedd. Och tur var väl det, för alpsluttningarna i Bad Gastein – årets destination – var ännu brantare än de jag kämpade uppför i Gosau förra året. Kicken efteråt, när man klarat att cykla upp till en höjd på 1 700 meter, desto större. =)

Resan är för bra för att inte dela med sig av, så här kommer några tips:

Boende
Vi bodde på hotell Regina i ett fyrabäddsrum – superkul att hänga i samma rum om kvällarna och svamla tills ögonlocken blev för tunga! För tre nätter, frukost och suverän service (receptionist som bokade massage åt oss på annat hotell etc) betalade vi 1 130 pix!

Cykeluthyrning + guidad tur
Vi bokade guidad tur och hyrde cyklar av företaget Bike Gastein i grannbyn Bad Hofgastein. Med oss fick vi kanske världens bästa guide. Jag, som verkligen är mtb-nybörjare, blev hyfsat skraj när jag insåg att vi bokat en tur för ”experienced”. Men när det bar av nedför rotiga, steniga stigar var Andreas med mig och berättade när det var läge att bromsa och när det var läge att ta fart. Jag kände mig lugn, trygg och hade overkligt kul!

Äta
Strösslade här och där längs alpsluttningarna finns det så kallade ”almar” – vad vi i Sverige kallar fäbodar. Det är rätt onödigt att ha med sig en massa mat på turen (lite russin, nötter och/eller choklad räcker) eftersom det går att köpa lunch i dessa almar. Det är direkt från ko och jord till ditt bord – nästan allt som serveras kommer från egna odlingar och kossor.

På kvällen rekommenderar jag varmt ett besök till restaurangen Schmaranz-Gut, där de brygger eget öl och även där lagar maten på egenodlade råvaror. Vegetarisk mat betyder oftast pasta eller sallader, men de är åtminstone mättande och goda.

Linbana
Andra dagen åkte vi kabinlift upp till mellanstationen och cyklade upp till toppstationen i Bad Gastein. Det går inte att med ord – eller foto – beskriva hur vackert det är. Ni måste se det! Fyra brudar som cyklar tillsammans verkar vara hyfsat ovanligt – vi blev påhejade då och då med ord som ”respekt” och glada tillrop.

Det bästa av allt är att jag vet att jag kan plocka fram alla minnen från denna resa när det känns lite dystert och vardagsgrått – de går att leva på i minst ett år framåt.

Fler resetips:

Ta en weekend i Venedig

4 fina sommarminnen att ta fram i november

Mtbbitches_austria_mtb

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.