Här hittar du svenska ekologiska äpplen!

Läste ni artiklarna om eko-äpplen i veckan? Att bara en bråkdel av dem (2 %) är svenska – och att en del av de äpplen som INTE är eko innehåller så mycket bekämpningsmedel att Livsmedelsverket stoppat försäljningen av dem (läs mer här och här)?
Många butiker uppger att det inte finns svenska eko-äpplen att tillgå, men KRAV tillbakavisar det bestämt och hävdar att det visst finns svenska ekoäpplen!

Äppelriket, en av de största leverantörerna av KRAV-märkta äpplen, går nämligen ut med denna nyhet:
– Vi ökar till mellan 200 till 250 ton beroende på hur stor årets skörd blir. Och vi kommer att öka ytterligare under de kommande åren. Vår prognos är att vi ska producera cirka 600 ton KRAV-märkta äpplen år 2020, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket.

KRAV har också tagit fram en lista över de 20-tal bönder i Sverige som odlar KRAV-märkta äpplen. Hos dem kan man antingen självplocka eller köpa färdigpackade äpplen direkt. Den finns under denna länk: https://www.krav.se/appelodlare

Kolla även in Fruktförmedlingen: https://www.aktavara.org/fruktformedlingen
Där finns en karta över var du kan hämta äpplen gratis i din närhet.

Själv går jag till världens bästa granne, 85-åriga Ulla, som gärna vill ha hjälp med att ta hand om äpplena. Och jag ser många tomter där behovet verkar vara detsamma: äpplena ligger i drivor på marken och bara ruttnar bort. Så våga fråga!

Nästa vecka tipsar jag om mina bästa äppelrecept – det gäller ju att ta hand om de goda frukterna också. =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.