5 Zero waste-serveringar du inte får missa!

Så här ser det ut inne i restaurangen/bryggeriet/you name it ”Silo” i Brighton.

Trenden med att försöka minska matsvinnet på restauranger och hemma bara växer. De kockar som går längst lyckas driva sin verksamhet med närapå inga sopor alls – zero waste.
(Det är lite lustigt egentligen – den filosofi som exempelvis min mormor levde i, där man alltid försökte ta vara på rester och det som fanns i trädgården och odlingarna hemma, är nu hetare än hetast. Bonus: Det som var (och är) bra för miljön var ofta bra för plånboken också.)
De här restaurangerna bli man ju nyfiken på! Därför har jag satt ihop en lista över zero waste-inrättningar att besöka om du råkar befinna dig i t ex Köpenhamn, London eller New York:

Amass, Köpenhamn
Har egna odlingar och använder allt från skal till blast på grönsakerna – till exempel. Jag skrev mer om restaurangen förra veckan:   https://www.naturligtsnygg.se/veckanseko/nya-mattrenden-climatarian/

Blue Hill, New York
Dan Barber har längre varit en förgrundsfigur i dessa sammanhang. Han förespråkar lokalt odlad mat, och att välja råvaror efter säsong i stället för att importera en massa livsmedel från hela världen. Flaggskeppsrestaurangen ligger i Stone Barns, där maten tillagas av råvaror som odlats på plats med träkol från de närliggande skogarna om bränsle. Han driver även en restaurang i New York med grödor från Stone Barns.
Hemsida: https://www.bluehillfarm.com

Silo, Brighton
Lanserar sig som ”Restaurant, Bakery, Brewery, Coffeee House”. Fyra överraskningar i en, alltså! Här snackar vi hardcore-verksamhet. De maler sitt eget mjöl, kärnar sitt eget smör och brygger sitt eget öl. Målsättningen är att ta tillvara allt som går av råvarorna. När det ändå inte går lägger de matrester i en speciell kokade som uppges kunna generera 60 kilo kompost på bara 24 timmar. Även möblerna är gjorda av återbrukat material som annars bara skulle ha kastats. Måste upplevas, känner jag!
https://www.silobrighton.com

Tiny Leaf, London
Hade verksamhet på fyra våningar på adressen 209 Westbourne Park Road till och med april i år, men nu letar ägarna efter en ny adress i Notting Hill. Uppges vara London första zero waste-restaurang och menyerna bygger på råvaror från ekologiska överskottslager som levereras av lokala matleverantörer, stormarknader, gårdar etc.
https://www.tinyleaflondon.com

White Lyan & Dandelyan, London
Båda barerna ägs och drivs av Ryan Chetiyawardana (kallas Mr Lyan), som ständigt utvecklar nya metoder för att minska barsvinnet. Bland annat gör han sirap av citronskal och använder som sötning i drinkarna, destillerar kaffesump och återanvänder det i nya drinkar, serverar med sugrör av stål i stället för plast etc.
https://www.mrlyan.com		
		
			

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.