Säg hej till den leende, självkörande bilen!

Foto: Semcon.

Visst ni att om bara fyra år – år 2020 – beräknas det finnas 10 miljoner bilar med självkörande egenskaper på vägarna (Business Insider)! Det trodde man inte för bara något år sedan…

Men som fotgängare eller cyklist kan det ju kännas otryggt när det inte finns någon förare att ta ögonkontakt med vid, till exempel, övergångsställen. Därför har Semcon tagit fram The Smiling Car – självkörande bilar som kommunicerar med fotgängare med ett leende. När bilens sensorer upptäcker fotgängaren skickas en signal till en display i fronten och ett leende tänds upp som bekräftar att bilen kommer att stanna.

Nästa steg kan vara teknik som läser av ögonrörelser med laserteknik, så kallad Lidar, för en mer detaljerad analys av omgivningen. Då skulle det vara möjligt att uppfatta mindre huvudrörelser eller läsa av blickar för att skapa ett ännu tryggare samspel mellan människa och bil.

Men självkörande bilar är inte automatiskt miljövänliga bilar. Japanska Toyota varnar till exempel för att slentriankörning – just för att det är så enkelt att låta bilen sköta transporten åt en – i stället kan leda till högre bränsleförbrukning. Läs mer här.
Å andra sidan satsar elbilstillverkaren Tesla hårt på självkörande bilar. Plus att bilar som självkör efter varandra kan hjälpa varandra att minska bränsleförbrukningen med upp till 20 %, genom att utnyttja det lägre luftmotståndet. Läs mer här.

Tycker det är så spännande med teknik just nu – för första gången i mitt liv faktiskt. =)
För smarta innovationer är ju faktiskt viktiga för att vi ska lyckas med att skapa en mer miljövänlig och hållbar framtid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.