Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Rätt val kan rädda ditt morgonkaffe

Ikeas kaffe PÅTÅR, som börjar säljas denna månad.

Läste ni Metro i morse? Där skrev Anneli Rogemann, vd för biståndsorganisationen We Effect om hur vårt val av kaffe kan göra skillnad för miljontals människor runtom i världen.

Kaffet och kaffeodlarnas framtid är nämligen allvarligt hotad – på grund av klimatförändringarna. Stigande temperaturer i kombination med kraftiga regn har gjort kaffeplantorna extremt sårbara för sjukdomar. Skördarna minskar dramatiskt eller uteblir helt. Men vi kan hjälpa till att vända den negativa trenden, genom att helt enkelt välja bättre kaffe. Det kan ge dessa effekter:

  1. Mer stabil inkomst
    80 procent av världens kaffe produceras av småskaliga bönder med små marginaler. Utebliven skörd får stora konsekvenser för dem. Men genom att odla ekologiskt och bli certifierade av till exempel Fairtrade kan bönderna få mer betalt för sina kaffebönor.
  2. Giftfria odlingar
    Många odlare använder i dag kemiska bekämpningsmedel och dyrt konstgödsel. Det kostar mycket för redan fattiga människor, ger ett kaffe med sämre kvalitet och är skadligt för bönderna. Ekologiska odlingar har enligt Anneli Rogemann – tvärtemot vad man kan tro – visat sig vara mer motståndskraftiga mot sjukdomar jämfört med besprutade diton.
  3. Godare kaffe
    Odlingarna av Arabica, den kaffesort vi huvudsakligen dricker i Sverige, är hårdast drabbad av klimatförändringarna. I stället har länder som Brasilien och Vietnam – med stora odlingsbara områden men med sämre kaffekvalitet – tagit över produktionen. Genom att stödja fler bönder att odla ekologiskt kan produktionen av högkvalitativt kaffe från Central- och Latinamerika fortsätta.

Glädjande nog, så är många företag redan hyfsat på bollen:
Ikea börjar sälja PÅTÅR kaffe denna månad – fem nya ekologiska och UTZ-certifierade kaffesorter (UTZ är inte lika omfattande som Fairtade, men utbildar bönder för att skapa möjligheter till bättre levnadsvillkor och en jämn kvalitet på grödorna, samt minska odlingarnas miljöpåverkan).

Nescafé lanserar (bättre sent än aldrig) Fairtademärkta kaffesorten ”GOLD Organic”.

Arvid Nordquist har sedan länge Fairtade- UTZ- och Kravmärkt kaffe. Nu har de gått ett steg längre och driver hela kafferosteriet på förnybar energi. Läs mer här.

Det är bara några exempel. Och där tror jag att efterfrågan från oss konsumenter har påverkat utvecklingen – samtidigt som företagen har förstått att de måste odla ekologiskt för att över huvud taget kunna producera gott kaffe i framtiden.

No Comments Yet.

What do you think?