Möblerna är gjorda av kaffe och te!

Foto: Svenskt Tenn.

Det är kul att jobba på en inredningstidning just nu (även om det kan kännas schizofrent att skriva om snygga möbler när jag själv försöker konsumera mindre..). Det kommer otroligt många pressmeddelanden om formgivare som väljer naturmaterial och ekologisk bomull, växtfärgar tyger och håller på.

Men många tänker helt nytt också, genom att använda ”gamla” material på nya sätt.

Ett himla bra exempel på det är möblerna som formstudenten Elina Johansson från Beckmans Designhögskola har gjort. De är gjorda av återvunnen kaffesump och torkad cellulosa från teet Kombucha!

– Jag har funderat mycket på hur man skulle kunna återanvända matsvinn. I det här projektet ville jag undersöka saken närmare och visa hur man kan ta vara på ämnen som inte använts 
tidigare, säger Elina Johansson.

Det är skoj att läsa om hur möblerna är tillverkade också: Pallens sits är gjord av torkad och infärgad cellulosa från Kombucha. Bordsytan ät gjord av kaffesump som binds ihop med ett växtbaserat bioresin (det ser ut som lackat trä). Istället för
 trälim har Elina använt fisklim för att foga samman delarna. Innovativt extra allt.

För detta arbete har Elina Johansson fått Svenskt Tenns designstipendium 2016. Den som har vägarna förbi Strandvägen 5 i Stockholm kan även se borden live under perioden 13–23 oktober.

Heja Elina – vi behöver fler formgivare som du!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.