4 enkla grunder för ett miljövänligare liv

Biffen, bilen, bostaden och börsen. Det är egentligen de enda ord man behöver komma ihåg för att leva ett mer miljövänligt liv. För det är ju så – även om de stora besluten om fossila bränslen etc måste komma från våra politiker, så måste vi själva också vara beredda att förändra vår livsstil för att bibehålla vår härliga jord i hyfsat skick.
Men grejen är den att det inte ens behöver vara en uppoffring att tänka om. Det bästa med att göra saker som är bra för miljön (spara energi, minska matsvinnet, välja cykeln framför bilen etc) är att det ofta är väldigt bra för privatekonomin och hälsan också. Kul är det också! Helt plötsligt provar jag nya maträtter och lär mig en massa nytt som känns spännade och ger framti

Kommande söndagar tänkte jag gå igenom de fyra B:na lite mer på djupet och skriva om miljövänliga alternativ och förslag inom respektive område, men här kommer en kort sammanfattning:

Biffen
Här handlar det förstås om att äta mindre kött och mer vegetariskt.

Bilen
Vi behöver både resa/åka mindre generellt, och driva våra fordon med förnybara bränslen. Där kan jag tänka mig att det kommer att hända en hel del spännande – i synnerhet nu när allt fler länder pratar om att förbjuda bensindrivna bilar. Läs mer t ex här.

Bostaden
Det viktigaste är att välja bra uppvärmning av bostaden, men allt fler (forskare, stadsplanerare etc) funderar också över HUR vi ska bo.

Börsen
Hur och vad vi konsumerar. Jag skrev lite om det förra söndagen:
https://www.naturligtsnygg.se/veckanseko/kronika-stressen-over-att-ha-for-manga-prylar/
Men det finns förstås väldigt många aspekter på vår konsumtion – både lokalt och globalt – som jag tänkte försöka titta på lite mer.

Ser fram emot det själv. 😉

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.