Om alla levde som svenskar skulle vi behöva 4,2 jordklot

Foto: WWF

Idag presenterar WWF sin rapport ”Living Planet” på Medelhavsmuseet i Stockholm. Den ger en hel del anledningar till eftertanke.

Sverige ligger nämligen topp bland länderna som påverkar jordens resurser och miljö mest – tillsammans med länder som USA, Kanada och Australien, vissa arabländer och Belgien.

– Vi har en stor import av konsumtion, ofta med fossilbaserad produktion i grunden. Vi har en hög köttkonsumtion, också med import. Därför har Sverige fortsatt en dålig placering i den här ligan, säger Världsnaturfondens generalsekreterare i Sverige, Håkan Wirtén, till Sveriges Radio

Om alla skulle leva som vi svenskar gör, skulle det enligt rapporten behövas 4,2 jordklot. För två år sedan tog vi 3,7 jordklot i anspråk. Det betyder alltså att vi ökat – i stället för minskat – vår påverkan på planeten.

Min ryggmärgsreaktion: Vi måste ju vända det här! NU! Det duger inte att ett resursstarkt land som Sverige inte lyckas ställa om fortare än så här. I synnerhet eftersom det skulle räcka att fokusera på ett fåtal områden för att skapa stor förändring.

Håkan Wirtén ger dessa huvudförslag enligt Sveriges Radio:
– Jag tycker vi ska titta på livsmedelsproduktionen och framförallt livsmedelskonsumtionen. Där vill vi att regeringen tar fram en strategi för att halvera köttkonsumtionen, som utgör en stor del av den mänskliga påverkan och utsläppen.
Och så detta:
– En stor del av vårt avtryck i Sverige handlar om vårt resande. Där skulle vi vilja se ett stopp för nyförsäljning av bilar som drivs av fossila bränslen så snart som möjligt, varför inte redan 2025?

Det borde inte vara omöjligt – det förslaget har flera länder redan presenterat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.