Miljövänlig vardag, del 1: Biffen

Jag odlar lite hemma, i två pallkragar – mer närodlat kan det ju inte bli. 🙂

När jag blev vegetarian som 18-åring var det av en huvudsaklig anledning: Att spara på jordens resurser. Vi hade nämligen läst i skolan att det går åt 10 gånger så mycket resurser för att producera ett kilo djurprotein jämfört med protein från växtriket. Miljömupp som jag var redan då, så gick budskapet rakt in i hjärtat.

Det faktum att uppfödd boskap tär på jordens resurser mer jämfört med odlade grödor gäller än.
Jordens kött- och mejeriproduktion påverkar klimatet lika mycket som alla transporter (bilar, flygplan, båtar och lastbilar) tillsammans enligt Naturskyddsföreningen, Transportstyrelsen med flera. Ändå äter vi cirka 40 procent mer kött idag, jämfört med 25 år sedan.
Att byta ut 1-2 måltider i veckan till vegetariska alternativ skulle alltså kunna göra väldigt stor skillnad. Det som är roligt med det är också att man blir mer kreativ – letar nya recept, testar nya kryddor!
Blev det äckligt? Ja, men då har du lärt dig av det misstaget! Blev det gott? Kul, då har du en till rätt att välja bland till vardagsmenyn.

Men det finns förstås väldigt mycket mer du kan göra för att äta mer miljövänligt. Här kommer mina 6 bästa tips:

  1. Veckoplanera

  Hemma hos mig gör vi alltid en meny med veckans måltider, sen köper vi allt som behövs till dem. Vi handlar alltså för det mesta bara en gång i veckan – ibland någon extra gång om mjölken eller brödet tagit slut. När jag planerar tittar jag vad som finns i kylskåpet och försöker basera rätterna på sådant som har kort datum. Då minskar risken för att jag behöver slänga en massa.

  1. Ta tillvara på resterna

  Min farmor och mormor var ju expert på det där. De fryste in, lade in i lag, gjorde soppa på överblivna grönsaker och så vidare. Själv har jag världens bästa recept på pajdeg med potatis i som jag ska dela av mig av framöver. Och så har vi ofta buffé med rester, eller gör omelett med fyllning baserad på rester etc.

  1. Lukta och smaka

  Bäst före datum säger inte så mycket. Jag luktar och smakar alltid innan jag slänger något (om livsmedlet inte är uppenbart översållat av mögel… ;-)).

  1. Köp ekologiskt!

  Ibland kommer det matlarm som indikerar att ekologiskt inte alltid är bättre än konventionellt producerad mat. Men i det stora hela är ekologiskt ändå bättre. Jag tycker Naturskyddsföreningen har sammanfattat det himla bra här: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt.

  1. Köp mat med kort datum

  Så att det inte slängs. Om du vet att du ska äta maten de närmaste dagarna hinner maten inte bli dålig. Numera finns butiker där enbart ”halvgammal” mat säljs till kraftigt rabatterat pris. Suveränt på alla sätt!

  1. Följ årstiderna

  Köp frukt och grönsaker efter säsong. Att odla i växthus eller transportera långt i onödan är ju bara dumt. Dessutom tillhör jag dem som tycker det är kul att inte äta likadant året om. Plus att det som är i säsong smakar godare och är mer näringsrikt.

  Känns det här överambitiöst? 
  Börja med att byta ut kött mot vegetariskt bara – eller med att minska matsvinnet. Ju fler som gör små förändringar, desto större effekt blir det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.