9 ekotips: Såpa funkar till allt!

Såpa tillverkas av fett (tallolja, hampaolja, ibland animaliskt fett) som förtvålas ­– alltså kokas tillsammans med kalilut ­– för att bli till såpa. Grumme gör till exempel sin såpa av tallolja och VästerbottensSåpa använder vegetabiliskt fett från restauranger som renas och återbrukas till såpa.

Förutom att såpa doftar helt ljuvligt är den ett väldigt miljövänligt rengöringsmedel – som funkar till en hel del annat också. Här är mina bästa husmorstips (men det finns många fler):

  1. Rengöring

Jag använder såpa till att rengöra de flesta ytor: Golvet, kaklet i badrummet (funkar dock inte mot de värsta kalkavlagringarna), möbler etcetera. Då häller jag 3-4 msk flytande såpa i skurhinken och fyller på med några liter varmt vatten, doppar en trasa i det och börjar gnugga.

  1. Skinande ugn

Gnid in alla ytor med fast såpa och lite vatten. Sätt ugnen på låg värme (100-150 grader) i några minuter. Skrubba sedan med en borste doppad i vatten. Torka ur.

  1. Mot fläckar

När Klara hade målat tapeten med läppstift gnuggade jag först försiktigt med flytande såpa (inte utspädd i vatten) och torkade sedan av med fuktad trasa. Funkade perfekt! Såpa funkar bra även mot till exempel gräs och blod på kläderna. Gnugga in fläcken med såpa, låt verka en typ en halvtimme-timme och tvätta i tvättmaskin.

  1. Tvätta toaletten

Man behöver inte en massa kemikalier för att få en fräsch toalett – såpa räcker gott. Häll såpa på sidorna i toaletten, låt verka en stund och skrubba som vanligt med wc-borsten. Spola.

  1. Bort med bladlössen

Den här lösningen har räddat många dahlior och rosenskäror i min trädgård: Blanda cirka 9 dl vatten med 0,5 dl såpa i en sprayflaska. Spraya på utsatta områden på växten. Upprepa proceduren efter några dagar för att komma åt bladlöss som inte var kläckta första gången.

  1. Gör såpbubblor

Onödigt att köpa när det är så lätt att göra själv. Blanda 4 dl vatten med 1 krm bakpulver och rör om ordentligt. Rör ner såpa och diskmedel. Blås!

  1. Bot mot infekterade sår

Såpa tar effektivt död på bakterier. Får du sår på fingrar eller tår – där det lätt blir infekterat ­– kan ett såpabad förebygga problem. Häll helt enkelt upp varmt vatten i en liten balja/bunke och tillsätt ordentligt med såpa. Stoppa ner händer/fötter i några minuter och torka sedan av med ren handduk.

  1. Gnisslande dörrar

Smörj gångjärnen med lite såpa så tystnar de på en gång.

  1. Ge golvet nytt liv

Vanlig såpa är bästa sättet att ge sten- trä- eller betonggolvet nytt liv. Såpan återfettar stenen och ger en skyddande hinna. Fungerar förstås likadant även på andra trä- och stenytor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.