Miljövänlig vardag del 2: Bilen

Jag försöker gå och cykla så ofta det går (dock inte så ofta i alperna, som här ;-)).

För två veckor sedan började min mini-serie om hur vi kan leva mer miljövänligt. De fyra områdena som är viktigast är Biffen, Bilen, Bostaden och Börsen.

Förra söndagen skrev jag om Biffen (läs mer här), och i del 2 har turen kommit till Bilen. Vägtrafiken står för nästan en tredjedel av landets totala utsläpp. Och ofta kör vi väldigt korta sträckor med våra bilar: Enligt Motormännen är hälften av våra bilresor kortare än 5 kilometer.

Som privatperson är det egentligen ganska enkelt (på papperet):

 • Försök att cykla eller gå kortare sträckor. Bra för miljön, plånboken OCH hälsan!
 • När du ska till jobbet, till barnens träningar etcetera – kolla om det går att samköra med grannen varannan vecka eller så? Det finns även en app för föräldrar som vill hitta folk att samköra med som heter UNIRIDE.
 • Ta tåg eller buss och hoppa över flyget om du kan.
 • Ha vissa jobbmöten via nätet.
 • Testa bilpool.
 • Behöver du en bil är det bättre att välja en liten, bränslesnål modell än en stor bensinslukare. Till eventuella långresor kan man hyra en större bil i stället.
 • Köp miljöbil, som går på el, etanol eller biogas. Vissa menar att det är bättre att ha kvar sin gamla bensinbil än att köpa ny elbil. Så här skriver Naturskyddsföreningen om det:
  ”Studier som tittat på hela bilens så kallade livscykel, från tillverkning till skrotning, har visat att elbilar generellt har en lägre miljöpåverkan än motsvarande fossila alternativ. Även om tillverkningen av elbilar har något större miljöpåverkan än tillverkningen av fossilbilar vägs det upp av de minskade utsläppen när de körs.”
  Snart finns det dessutom elbilar som går upp till 50 mil på en laddning – nästan lika långt som en bensintank räcker.

Jag, som är född i Västerbottens inland, fattar förstås att förutsättningarna för att genomföra det här är väldigt olika. Där finns det till exempel väldigt få laddningsstationer och det går några få bussar per dag ut till småbyarna. Att köpa elbilar är dyrt, etcetera. Men kan man samåka ibland är bara det en vinst, tycker jag. Trevligt också. =)

Vad regeringen borde göra för att minska utsläppen från transporter är en helt annan – och lång – historia. Det vore ju till exempel schysst om man kunde subventionera miljöbilar och samtidigt förbjuda bensinbilar – som flera andra länder gjort eller vill göra (se länkar nedan).
Eller utöka tåglinjerna, i stället för att till exempel dra in nattågen till Norrland. Om det skriver jag mer en annan gång.

Läs mer:
Frågor och svar om elbilar: https://www.naturskyddsforeningen.se/faqbilar
Norge vill förbjuda försäljning av nya bensin- och dieselbilar: https://www.dn.se/arkiv/motor/norge-storsatsar-pa-el-med-vatgas/
Tyskland också: https://www.svd.se/tyskland-vill-forbjuda-bensinbilar
Och Storbritannien med flera:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.