Så blir skorna som nya – steg för steg

Läste härom veckan att Gävles skomakare miljönärmärks. Helt rätt, tycker jag! Genom lagning och reparation ger ju skomakarna skorna ett längre liv, minskar avfallet och gör indirekt så att vi kanske konsumerar mindre.
Jag lämnade själv in två av mina favoritskor – av läder – för lagning och underhåll förra veckan. Blev så glad att klacken gick att laga på stövlarna – de skönaste och finaste jag någonsin haft!
Passade också att fråga hur jag ska sköta skinnskorna bättre framöver, och fick dessa tips:

  1. Rengör regelbundet

Oftast räcker det med att borsta bort smuts och damm med en skoborste. Ibland behövs tyngre grejer – som lädertvål, galltvål eller skumtvål. In med skon under rinnande vatten och löddra upp hela ytan med tvålen. Det är viktigt att skon blir jämnt blöt. Torka sedan skon noggrant med papper eller handduk och ställ undan dem för torkning i ungefär ett dygn. Gärna med cederblock isatta

  1. Vårda varsamt

Köp en skokräm i burk eller tub – gärna med mycket olika oljor och bivax– och med färgpigment som passa dina läderskor. Använd efter rengöring och applicera krämen i cirkelrörelser. Var noga med att få in kräm vid sulkanten, där fukt når skorna först. Låt verka i 5 minuter och applicera sedan ett lager till. Efter 10-15 minuter är det dags att börja jobba upp en ny yta på skorna med en skoborste av tagelborst. Gärna så tät som möjligt, för då går krämen in i skinnet bättre.
Vill du ha en glansig yta, applicera ett lager av en vaxkräm med hög glans i, på samma sätt som ovan. För ännu mer glans, putsa med en putsduk på slutet.

  1. Skydda skorna

Även om skokrämen ger bra skydd mot väta kan det vara bra att impregnera skon med en minkoljebaserad produkt, eller dylikt, också. Massera in ett tunt lager på hela skon (extra noggrant längs sulan). Låt torka någon timme och polera ytan lite. Minkolja kan annars ge en lite kladdig yta, som drar till sig smuts.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.