Trendspaning: Så bor vi i framtiden

Bild från Patriam Edsviken, där det bland annat kommer att finnas gemensamma orangerier. Foto: Patriam

Det kändes som ett lyckligt sammanträffande när jag i tisdags blev inbjuden till en presentation av rapporten ”Rum för det goda livet”. Rapporten handlade om framtidens bostäder – som allt fler i bostadsbranschen inser måste bli hållbara. Jag har skrivit om detta tidigare (klicka här för att läsa).

Det är en spännande framtid som analysföretaget Kairos Future ser i spåkulan:

 1. Makalösa manicker
  Torktumlare som återvinner vatten och energi. Drönare som levererar varor utan någon förare (däremot kanske det behövs landningsplats på hustaken). Appar som gör att vi kan styra allt fler funktioner i huset, på avstånd. Här går utvecklingen fort.
 1. Närhet till naturen
  Vi blir allt mer uppkopplade – och behöver därför avkoppling som motvikt. Att kunna odla sina egna, giftfria grönsaker eller att ha tillgång till ”gröna lungor” nära bostaden kommer att upplevas som viktigt.
 1. Kollektivet gör comeback
  Delningsekonomin växer. Vi delar gärna verktyg, som inte används så ofta, med andra. Tillgången till borr, högtryckstvätt och annat (som t ex finns att låna i ett speciellt rum i flerfamiljshuset eller i en gårdslokal i villakvarteret) är viktigare än att äga prylarna. Vissa lagar middag ihop, eller delar bilar i en bilpool.
 1. Evig energi
  Husen kommer att vara helt självförsörjande på energi (jag skrev om det i söndags). Solenergi och andra förnybara energikällor kommer att slå ut traditionella lösningar.
 1. Tidlöst med kvalitet
  Vi vill inte ha lösningar som kräver att badrummet eller köket måste byggas om efter tre år för att inredningen känns omodern. Design och funktion som håller över tid är det som kommer att efterfrågas.

Allt detta låter väldigt spännande, tycker jag. Samtidigt är målgruppen välutbildade höginkomsttagare som söker exklusivitet – företrädesvis stadsbor. Jag hoppas att visionen växer och omfattar fler i samhället…

Undersökning gjord av Kairos Future, på uppdrag av Patriam.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.