Holista eller purista: Vilken eko-typ är du?

Jag funderar inte supermycket på vem jag är längre. Jag är ganska trygg i mina åsikter (men försöker vara öppen för andras), mina starka sidor och mina svaga. Men ibland är det ju nyttigt att stanna upp och reflektera lite!

Därför tyckte jag det var lite kul när jag fick läsa om fyra nyckelgrupper som går före när det gäller hållbarhet (från rapporten ”Rum för det goda livet” av Kairos Future/Patriam). Hur förhåller jag mig till hållbarhet egentligen? Efter att ha funderat lite kom jag fram till att tonvikten ligger på purista eller idealista när det gäller mig. Men jag har absolut några delar stilista och holista i mig också! Vilken typ känner du igen dig mest i?

Stilistan
Stilistan gillar både kläder och inredning med eco-touch. Men det får inte vara skogsmulle. En stilista betalar gärna lite mer för stil och hög kvalitet. Det är viktigt att sätta trender i stället för att följa dem. Second hand och lantligt lockar, men det ska vara en urban touch på det. Etik är viktigt, men sekundärt jämfört med känsla och uttryck.
Boendet ska vara estetiskt genomtänkt, men får inte se ut som i en inredningstidning utan bör ha en personlig känsla. Färgmässigt blandar stilisten gärna grundtoner med accentuttryck.

Holistan
Mat och träning är vägen till njutning, balans och harmoni för holistan – den minst etiska och mest individuella av de fyra typerna. Att resa långt, trots miljöbelastningen, är inget som stör. Fokuserar på må-bra-konsumtion. Upplevelser är minst lika viktiga som prylar och skrytfaktorn är hög på Instagram (vilket stressar andra holistas).
Jakten på balans kan ibland kantra över i jakt på perfektion. Kraven botas med mys. Urban typ som söker lantliga andningsrum i spa eller sommarstuga.
Köket är centralt i boendet, för att säkerställa näringsintaget. Balanspunkter och utrymme för komtemplation är också viktigt.

Puristan
Att undvika gifter och ohälsa genom att befria livet från onaturliga material, kemikalier och plaster är centralt, särskilt om puristan är förälder. Det etiska är viktigt och går mot medveten, rättvisemärkt konsumtion. På många sätt gör det typen prylgalen trots att den är konsumtionskritisk. Är produkterna/tjänsterna naturliga köper puristan gärna.
Puristan söker kontroll och är väldigt faktasökande. Typen ställer krav både på företag och sig själv.
Boendeidealet är det minst urbana, med eget hus och fin miljö för familjens skull. Typen är ofta väldigt stildriven, och visar det gärna för likasinnade i sociala medier, på ett sätt som förstärker bilden av dem som kreativt hållbara.

Idealistan
Att konsumera medvetet och rättvisemärkt är självklart och kraven på företagens sociala och ekologiska hållbarhet höga. Idealistan vill att andra tar betydligt mer samhällsansvar och föregår gärna med gott exempel.
Typen är en aktivist och deltar hellre i gräsrotsrörelser, volontärarbete och klimatmarscher än skänker till välgörenhet. Förespråkar nykollektivism.
Idealistan är inte emot all konsumtion, men har en stark aversion mot det ohämmade köpandet. Hyllar gör-det-själv-tanken både av ideologiska och ekonomiska skäl. Återbruk är bättre än att köpa nytt och samägande av prylar en självklarhet.

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.