Läckraste Lussekakan ever (Syltgrottor med saffran)!

Hoppas ni har en härlig Luciadag!
Jag bara måste dela med mig av ett kakrecept som min begåvade vän Anna har skapat. Jag gillar äkta Lussebullar, men har fortfarande inte lyckats baka bullar som inte är torra efter någon dag. De här kakorna, däremot, är minst lika goda en vecka senare.

Syltgrottor med saffran

1 påse (0,5 g) saffran
1/2 tsk kardemummafrön
1,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
250 g kylskåpskallt smör
Svart vinbärsgelé
muffinsformar

Sätt ugnen på 175 grader.
Mortla saffran och kardemummakärnor med någon matsked av sockret. Blanda de bortlade kryddorna med resterande socker, vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en matberedare. Tärna smöret, lägg ner i matberedaren och mixa tills allt börjar gå ihop till en deg.
Häll upp på lätt mjölat bakbord och knåda till en deg. Ta loss lagom stora kluttar, rulla till  platta bollar och lägg ner i muffinsformar. Gör en grop i varje kaka med finger eller tesked och klicka i gelé.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Så himla gott!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.