Klimatsmart på julbordet

Sill är klimatsmart fisk från början, men när den är Kravmärkt säger reglerna dessutom att fiskebåten bara får förbruka  0,10 liter bränsle per kilo landad sill. Dillsill från Abba.

Liljeholmen har valt att Svanenmärka alla sina ljus. Det innebär att de är gjorda av stearin, som är förnybart och inte bidrar till växthuseffekten. Palmfett är också förnybart och vanligt i ljus men produceras ofta på bekostnad av regnskog.

Yogi Christmas Tea med ekologiskt odlade ingredienser. En del av intäkterna går till ungdomar i Sri Lanka (där kanelen och nejlikan i teet odlas) så att de kan köpa skoluniformer, utbildningsböcker och liknande.

Kul att se att det finns så många ekologiska glöggsorter att välja på i år! Själv föll jag för den här ”Goder afton”-varianten, både på grund av smaken och nostalgitrippen som etiketten ger. Dufvenkrooks och Tegnér & Son har också goda eko-glöggar.

Jag fattar knappt att det är julafton på lördag! Som vanligt har sista veckorna bara rusat förbi med fester på jobbet, glöggmys med vännerna, Luciafirande och julpyssel.
Julklappar köper vi som sagt var inte så många längre – de flesta av oss vuxna är överens om att det ofta känns mer stressigt än kul – men däremot gillar jag att ta med något gott till den som står för julmaten (när det inte är jag själv). Eller något fint som bidrar till stämningen på julbordet. Som i år, när svärmor står för balunsen.
Här är några ekologiska smakupplevelser som jag tänker kan passa som present till den som rattar julbordet, nyårsfesten – eller både och. =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.