7 sätt att ta hand om julens rester

Nu sitter jag hemma hos mamma och pappa i Lappland, helt däst efter julens mat och mys… inte så konstigt att man vill starta om lite när det nya året börjar kanske!? =)

I garaget ligger massor med papper och plast som blev över efter julklappsöppnadet. Trots att vi sa att det skulle bli mindre klappar i år. Tänk att det alltid blir lite mer till barnen än vi tänkt…

Men det går som tur är att återvinna rätt mycket av det som hör julen till. Här är 7 sätt att ta hand om julens överflöd:

  1. Sortera julklappspapperet som pappersförpackning, så kan det omvandlas till nya förpackningar.
  2. Matavfallet kan komposteras, rötas till biogas, ett fossilfritt drivmedel för exempelvis bussar, eller bli biogödsel till trädgårdar och parker.
  3. Lämna all plast i återvinningsstationen. Numera kan både mjuk och hård last sorteras där.
  4. Ljusstumparna kan du spara och smälta ihop till nya ljus. Orkar du inte, lägg i soppåsen.
  5. Julgranen kan man göra allt möjligt med. Bor du i och kring Stockholm kan man lämna den hos Stockholm Vatten, som gör biokol av dem. Läs mer här. Vanligtvis sorterar man dem annars som grovavfall (lämna i grovsoprum eller insamlingsplatser som kommunen ordnat). Tjugondedag Knut samlar Sportfiskarna in granar på Norr Mälarstrand (Stockholm) också, som sänks till botten i viktiga områden för att bli nya lekplatser och uppväxtmiljöer för fiskar. Läs mer på www.sportfiskarna.se.
  6. Klappar som inte passar, av olika anledningar: Ge bort som present till någon annan, ge till någon second hand-butik, byt med någon kompis etcetera.
  7. Det här ska däremot läggas i hushållssoporna, och eldas upp för att alstra fjärrvärme: Glittergirlanger, presentsnören, färgade servetter, julkort

Läs mer på www.stockholmvatten.se/jul

Det blir lite glest med inlägg i bloggen denna vecka – uppkopplingen i Lapplands inland är inte superbra. Plus att jag vill njuta av att jag och mina tre syskon, med alla våra barn, äntligen är samlade samtidigt. Det är trångt, men finns det hjärterum finns det stjärterum!
I morgon blir det mer pulkaåkning, skidåkning, fika och skratt att se fram emot! =)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.