Det är lätt att ta vårt välstånd – och vatten – för givet

Just nu är jag väldigt förtjust i det frusna vatten som täcker hela omgivningen… =)

Förra helgen pratade vi om hur mycket vi tar för givet i detta avlånga land (apropå en amerikansk kollega till en av oss som tycker att vi svenskar har en tendens att gnälla över småsaker). Några exempel:

* Vi tar för givet att alla har möjligheten att studera, även om man kommer från familjer som inte har råd att finansiera utbildningen. I många länder år föräldrarna spara stora summor varje år för att deras barn ska kunna studera och skaffa sig de yrkeskunskaper de vill.
* Vi tar för givet att vi kan vandra fritt i skog och mark, plocka bär och svamp samt njuta av naturen. Allemansrätten finns inte i många andra länder. Ofta är naturfantaster hänvisad till nationalparker och dylikt i stället.
* Och vi tar definitivt för givet att det ska finnas rikligt med rent vatten i våra kranar. Att vi kan ta långa duschar när vi vill. Och att vi kan tvätta och diska utan krångel. Det är riktig lyx som saknas i väldigt många andra länder. Och som vi inte borde ta för givet i Sverige heller.

De senaste månaderna har jag läst flera oroande artiklar om tillgången till rent vatten.
I vissa länder är rent sötvatten över huvud taget svårt att få tag på – vilket gör det svårt att sköta sin hygien och skydda sig från sjukdomar. Även Sverige hade utbrott av kolera, innan de första reningsverken togs i bruk.
I andra länder håller man på att utarma alla vattenreserver, bland annat på grund av överuttag av grundvatten. Exempel: Bomull odlas ofta i länder där tillgången på dricksvatten redan är bristfällig – samtidigt som det går åt drygt 10 000 liter för att producera ett enda par jeans. Svår ekvation att få ihop. Och utan vattenreserver – ingen affärsverksamhet. I varje verksamhet behövs vatten: för att processa råmaterial, för att kyla eller rena, som en ingrediens i produkten de tillverkar eller för att kunden ska kunna konsumera produkten.
Här i Sverige behöver 7000 mil vattenledningar bytas ut. Men det kommer att kosta – och är vi beredda att betala mer för något vi hittills betalat endast 1 öre/25 cl för? Provtagningarna behöver samordnas bättre så att bakterier inte slinker in i systemet (minns ni vad som hände i Östersund i fjol? Klicka här för att läsa.)
Och även här har klimatförändringarna påverkat tillgången till vatten (varmare klimat i vissa delar av landet, samt sämre nederbörd) – hittills främst på Öland och Gotland. Samtidigt som vi spolar våra toaletter med vatten som skulle kunna drickas i stället.

Det finns alltid en fara med att ta saker och ting för givet. Risken är att man inte uppskattar dem förrän tillgången strypts eller försvunnit.
Jag är tacksam över det vatten, den miljö och det välstånd vi har – och vill verkligen dra mitt strå till stacken för att vi ska få ha det kvar.

 

Läs mer:
https://www.1177.se/Regler-och-rattigheter/Patientavgifter/
Artikeln ”Vattenvärk” i Ingenjören nr 5/2016.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.