Tada! Här är världens första Svanen-märkta jeans

Jeans brukar ofta användas som dåligt exempel när det gäller slöseri med vatten i världen (det går åt ca 11 000 liter vatten för att tillverka ett par, från odling till slutprodukt). Plus att det ofta används väldigt mycket bekämpningsmedel i bomullsodlingen.
Därför är det kul att Velour lanserar världens första Svanenmärkta Jeans.
Svanen har ganska hårda krav på produkter innan de tillåts prydas med det berömda märket. Tyger ska tillverkas med kemikalier som Svanen har kontrollerat och godkänt, de får inte innehålla hormonstörande ämnen, allergena färger eller färger baserade på tungmetaller. De ska sys ihop med kvalitets-sömnad som gör att plagget håller längre, och så vidare.

När det gäller Velours jeans har samtliga delar av byxorna – tyg, dragkedjor, rivets och jeansknappar – kontrollerats av Svanen. Jeansen kommer i 5 tvättar och 2 modeller (båda unisex): Jasper 90’s anti-fit och Julian Regular fit. Den 31 januari kommer de i butik (men de kan förbeställas hos NK från och med 21 januari) och de kommer att kosta ca 1 499 kr.

Fler butiker/varumärken som satsar på hållbara jeans:
Nudie: Jeans gjorda av ekologisk bomull. Dessutom får du dina jeans lagade – gratis – när de går sönder. Man kan också lämna in gamla jeans och då få 20 % rabatt på ett par nya. De gamla lagas och säljs sedan i second hand-butiker, märkta med ”Bra Miljöval”.
Lindex: Har jeans gjorda av återvunnen bomull – vilket förstås är ännu bättre än ekoodlad sådan. Jeansen är även tvättade och färgade i en mer hållbar process med mindre vatten, energi och kemikalier än vanligt.
Kuyichi: Holländskt företag som jobbat länge med att skapa mode av återvunnen bomull och plast, samt nya material som hampa och tencel. Har även jeans av 100 % ekologisk bomull.
Kapp Ahl: Har jeans som är gjorda av hållbart odlad bomull. Alltså inte 100 % ekologisk, men ändå ett steg på vägen (jobbar enligt Better Cotton Initiatives standard).
H&M: Har en del jeans i sin Conscious-Kollektion som är helt eller delvis gjorda av ekologisk bomull.

Länk till Velour:
www.velour.se

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.