Sortera snyggt och smart – det går!

De senaste veckorna har jag hamnat i flera samtal med vänner som undrat: Hur man ska sortera allt skräp egentligen? Och är det egentligen värt besväret?
På fråga B skulle jag svara: Ja! Trots avslöjandet om att sorterad plast bränns upp i en cementfabrik på Gotland är huvudregeln ändå att det är bättre att sortera än att slänga allt i hushållssoporna.

Men så kommer vi till det praktiska. Vissa bor väldigt trångt och har svårt att hitta bra sorteringslösningar på grund av det. Andra är osäkra på vad som ska sorteras, och i vilken container olika förpackningar/produkter ska läggas i.

När det sorteringslösningar snubblade jag över en himla bra hemsida: latgammaltblinytt.ftiab.se
Det är förpacknings- och tidningsinsamlingen som står bakom hemsidan, och på den kan man bland annat besöka en massa olika familjer – som bor i villa, radhus och lägenhet – och som löst källsorteringen på snygga och smarta sätt. Bra inspiration, tycker jag!
Vi har som tur är ett garage. Där står papperskassar uppradade, redo att bli fyllda med plast, glas, metall med mera. Svärfar har köpt stapelbara plastlådor hos Ikea som han sedan kör iväg med och tömmer direkt i returcontainrarna. Med den lösningen får man förstås skölja ur lådorna mellan varven. En kollega till mig har byggt en sittbänk i hallen, med flyttbara kärl i, där hon lägger väl rengjorda förpackningar.
Förvara.se finns också en del snygga lösningar.

När det sedan gäller VAD man ska sortera, så brukar varje kommun ha någon typ av information på hemsidan. Annars har NSR har en bra lista att leta i.

Men åter igen – ge inte upp för att du inte kan leva upp till perfekta ideal. Bättre att sortera lite än att inte sortera alls!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.