5 tips: Så blir du en bättre mode-konsument

Bikerjacka gjord av 100 % återvunnet/återarbetat läder. Tillverkat av svenska Deadwood, finns hos Ecosphere.se.

De som har följt min blogg ett tag vet att jag är ganska svag för nya kläder. Även om jag huvudsakligen försöker köpa sådant som jag vet att jag inte kommer att tröttna på gillar jag också kläder som sticker ut lite. Hemskt gärna färgstarka.  Och de är ofta mer daterade i stilen.

Jag är tydligen inte den enda som älskar mode. En ny avhandling från Chalmers (gjord av Sandra Roos) visar nämligen att vi svenskar köper i genomsnitt 50 nya plagg om året, men bara ett fåtal används 100-200 gånger – vilket är den ungefärliga livslängden för olika plagg. Samtidigt är modeindustrin en av de värsta miljöbovarna vi har i världen. Vi konsumenter kan bara påverka 25 procent av den klimatpåverkan kläderna har. Men de procenten gör förstås skillnad.

Här kommer därför 5 enkla tips om hur du kan bli en bättre fashionista:

Viktigast: Använd kläderna tills de är utslitna
När det gäller strumpor och underkläder tar jag det där med att använda plaggen länge till extremer i bland, till min mans förtvivlan… 😉
Men det går väl att hitta en balans mellan att slänga för att man tröttnat på toppen efter någon månad och att gå omkring i sådant det gått hål i, tänker jag. När plagg är så slitna att tyget är på gränsen till genomskinligt kan man till exempel med gott samvete lämna in dem i butiker som tar emot gamla kläder (H&M, Lindex, Kapp Ahl med flera).

Ta inte bilen till butiken
22 % av konsumenternas klimatpåverkan handlar om hur vi tar oss till och från klädaffären. Om man måste ta bilen är det bättre att handla på nätet. Andra alternativ är förstås att ta tunnelbanan, bussen eller pendeltåget.

Tvätta rätt
För det första är det bra att tvätta mindre ofta. De flesta plagg kan användas fler än en gång, och ibland räcker det med att vädra för att de ska bli fräscha igen. För det andra: Tvätta på lägre temperaturer. För det tredje: Tvätta med fulla maskiner. När plaggen är rena är det förstås bättre att hänga dem på tork, än att torktumla. Och så är det bra att inte överdosera tvättmedlet, samt att alltid välja miljömärkt sådant.

Fynda second hand
Det finns så otroligt mycket fint att fynda second hand. Myrorna, Stadsmissionen, Tradera, i kompisens garderob och så vidare. Barnkläder är det bästa, tycker jag, ofta helt slitna eftersom barnet växt ur plagget på ett halvår. Men jag brukar också hitta fina kappor, klänningar och accessoarer.

Välj rätt material
Välj miljömärkta, ekologiska kläder. Jag har skrivit om de olika märkningarna förut, klicka här för att läsa. Bra materialval är ekologisk bomull, ekologisk ull, hampa, tencel och återvunna fibrer (ull, polyester, bomull etc).

Läs mer om hållbara klädval:
https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/pm_lange_leve_kladerna.pdf

https://bloggar.husohem.se/veckanseko/vad-betyder-ekomarkningen-textilier/

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.