Hetaste inredningstrenden – på hållbart vis

Korgar från Mifuko.

Det känns alltid lite smetigt när man ska skriva om trender som andas ”Indianer” eller ”Afrika”. Afrika är ju till exempel en stor kontinent med länder som har helt olika kulturella uttryck och formspråk.
Ofta handlar ju trenden om det som vi i Europa och väst förknippar med Afrika: Kolonial safaristil a la filmen ”Mitt Afrika” eller ”stamromantik” med grovhuggna möbler i trä, färgstarka, grafiska mönster och maffiga smycken av pärlor, ben, fjädrar etcetera. Och i år ser vi en hel del av båda de stilinriktningarna.

Här vill jag lyfta fram projekt där produkterna faktiskt är tillverkade i olika afrikanska länder, på ett hållbart sätt när det galler hantverkarnas arbetsvillkor, materialval och produktion. Dessutom är de vackra komplement till den nordiska stil som råder i våra hem – så att vi kan behålla dem även när ”afrikatrenden” är över…

Trend afrika sustainableMifuko gör korgar av återvunnen plast, i ett projekt som syftar till att skapa jobb åt kvinnor i Kenya.
Finns på Granit samt online och kostar mellan 290-720 kr.

Malaika Cottons kollektion ”Unique Raffia Cushion” består av kuddar tillverkade av lokala hantverkare i Kongo. Raffia är en sorts fiber som kommer från palmträdet Raphia och är mjuk, stark samt biologiskt nedbrytbar.

Afroart jobbar huvudsakligen med inredning som är tillverkad för hand enligt Fairtrade-Principer. Vacker rottingfåtölj tillverkad i Malawi.

IM Fairtrade har många fina Fairtrade-produkter. Denna ljuslykta i keramik är tillverkad i Sydafrika.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.