Guide: 10 varumärken som har snygga miljövänliga jeans

Den som följer Naturlig Snygg har säkert redan läst att Levi´s håller på att gå över till att använda enbart återvunnen bomull vid  i tillverkningen av jeans (idag består jeansen till 21 % av återvunnen bomull)! Genom att göra så krävs det 98 % mindre vatten jämför med om de använt ny bomull vid tillverkningen. Klicka här för att läsa mer.

Men det händer mer på  jeansfronten! Här har jag samlat tips på 9 ytterligare butiker/varumärken som satsar mycket på hållbara jeans just nu:

Nudie: Jeans gjorda av ekologisk bomull. Dessutom får du dina jeans lagade – gratis – när de går sönder. Man kan också lämna in gamla jeans och då få 20 % rabatt på ett par nya. De gamla lagas och säljs sedan i second hand-butiker, märkta med ”Bra Miljöval”.

Lindex: Har jeans gjorda av återvunnen bomull – vilket förstås är ännu bättre än ekoodlad sådan. Jeansen är även tvättade och färgade i en mer hållbar process (kallas DyStar Indigo Vat 40 % Solution) som kräver mindre vatten, energi och kemikalier än vanligt. Det är också bra för arbetarna: Eftersom processen sker i ett slutet system minskar deras kontakt med kemikalier och då färgen är flytande uteblir allt damm i produktionen.
Nu i mars lanserar Lindex också Re:Design; en kollektion av exklusivt upcyclade produkter (bland annat denim) som har designats om och blivit omgjorda på Textilhögskolan i Borås.

Velour: Lanserade världens första Svanen-märkta jeans nyligen. Jag skrev om det här.

Kuyichi: Holländskt företag som jobbat länge med att skapa mode av återvunnen bomull och plast, samt nya material som hampa och tencel. Har även jeans av 100 % ekologisk bomull.

Kapp AhlHar jeans som är gjorda av hållbart odlad bomull. Alltså inte 100 % ekologisk, men ändå ett steg på vägen (jobbar enligt Better Cotton Initiatives standard).

H&M: Har en del jeans i sin Conscious-Kollektion som är helt eller delvis gjorda av ekologisk bomull.

G-Star: Använder ekologisk bomull, återvunnen bomull, återvunnen polyester och tencel i ca 15% av kollektionen.

MUD Jeans: Kul koncept! Kunden betalar för medlemsskap och får då ett par jeans som är tänkt att hålla i minst ett år. När det året har gått kan man välja att förlänga ”prenumerationen” eller byta jeansen mot ett nytt par. Det ger företaget möjligheten att återvinna, laga och ha full kontroll över jeansens livscykel.

Monkee Genes: Jobbar medvetet både med Fairtade och till 80-90 % ekologisk bomull (ibland uppblandat med lite polyester och/eller elastan för att tillfredsställa alla jeanssmaker). Många modeller att välja på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.