Veckans miljöhjälte: Sjöpungen ska driva våra framtida bilar

Jag har faktiskt skrivit om detta under till manteldjur förut, klicka här för att läsa. Men nu verkar det vara nära på allvar, att sjöpungarna kan bli ett seriöst alternativ till fossila bränslen.

Företaget Marin Biogas AB i Lysekil odlar redan idag sjöpungar i stor skala. Nu inleder bolaget också ett samarbete med Luleå tekniska universitet (LTU) för att hitta ett sätt att tillverka bioetanol till bilar och andra fordon av sjöpungarnas cellulosarika ytterhöljen, alltså själva ”mantlarna”, på ett effektivt sätt.

 – Tidiga försök som vi gjort, visar att vi nu uppnår 85 procents utbyte vid tillverkning av etanol från sjöpungens cellulosa. Nu ska vi förbättra processen ytterligare, säger Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid LTU, enligt ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att sjöpungsbränslet kunna täcka hälften av den årliga etanolkonsumtionen i Sverige – och Energimyndigheten tror på projektet så pass att de beviljat ett anslag på 4,7 miljoner kronor till projektet.

Naturkraft får ibland en väldigt tydlig innebörd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.