En hållbar framtid stavar Re-

Så lydde rubriken på ett pressmeddelande som jag fick till jobbet från högskolan i Borås. Och visst ligger det mycket i det. Kolla här bara:

Rethink
Reuse
Reduce
Restore
Recycle
Redesign
Retur

Det handlar alltså om att återbruka gammal skåpmat, så att säga, på alla nivåer. På personnivå kanske det handlar om att göra shorts av de trasiga jeansen eller bygga bord av spillvirke. På samhällsnivå till exempel om att återvinna så mycket glas eller plast som möjligt för att slippa producera nytt hela tiden.

Själv har jag surfat runt ganska mycket och tittat på återbruk/upcycling på sistone. Många inredningsbloggar – särskilt de med lite loppis/DIY inriktning är riktiga skatter till inspirationskällor. Härom dagen snubblade jag till exempel över Livsglitter, som jag hittills inte läst men kommer att följa framöver. Hon har gjort detta fantastiskt fina bord (Foto Louise Hietanen), som jag verkligen tror går hem i stugorna, av en gammalvindslucka och rostiga järnhjul som hon fått från vänner.

Bord upcycled table

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Facebook finns det en massa roliga grupper att följa för alla återbrukare och upcyclare också. En av de största och bästa är gruppen ”Återbruka mera”, som jag bara älskar!
Tips – kolla in mattan gjord av gamla konsumkassar som publicerades 27 mars. Galet fin!
Gillar också gruppen ”DIY – Gör det själv”.

Sedan finns det förstås många företag som satsar på återbruk. Återbrukshyttan gör fantastiskt fina vaser, lampor etc av gamla flaskor. Jag har skrivit mer om Anny och hennes företag här.
Eller Remade by, som precis tagit in de fina barnryggsäckarna av återbrukade markisdukar som ni ser överst i inlägget.
Eller Lindex, som låtit textilhögskolan i Borås göra nya kläder av föregående säsongers denimplagg. Drömmer till exempel om den här kimonon.

Kimono_Lindex

Det finns till och med utbildning i Recycle Design, vid Eskilstuna Folkhögskola, som man kan gå.

Gammalt är det nya nya! Och det känns allt annat än mossigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.